Evo gde u Srbiji žive DINOSAURUSI! (FOTO)

Prirodnjački centar Srbije svečano je otvoren u ponedeljak, 29. juna, na dan opštine Svilajnac, u kojoj se i nalazi ovaj veliki zabavno-naučni prostor

  • 2

Na čak 3.000 metara kvadratnih prostire se Prirodnjački centar nauke u Svilajncu, koji vrvi od zabavnog sadržaja za sve od 7 do 77 godina. Veliki izložbeni prostor u samom objektu sadrži četiri tematske izložbe: "Svet dinosaurusa", "Geološki vremeplov", "Svet minerala i stena" i "Biodiverzitet Srbije".

Čak 11 dinosaurusa izloženo je u svojoj prirodnoj veličini, a svi posetioci mogu saznati detalje o ovim gorostasima iz daleke prošlosti.

Ideja je da ovaj Centar promoviše nauku. Potrebno je da ljudi, bez obzira čime se bave, ponekad pažnju poklone i nauci, što se retko događa. U medijima nema mnogo nauke, u kući ne pričamo mnogo o tome. Onda treba iskoristiti priliku da kada dođemo u jedan ovakav Centar, da tih sat i po posvetimo tim temama. Ovi eksponati nam neće dati da pričamo o bilo čemu drugom osim o ovim davno prošlim vremenima - rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Osim dinosaurusa, u ovom naučno-zabavnom centru posetioci mogu da se upoznaju i sa raznim mineralima i stenama karakterističnim za Srbiju, kao i sa mnogim životinjama.

- Takođe, u parku imamo i repliku vulkana Svete Helene, a uređivanje unutrašnjosti, koja se prostire na oko 150 metara kvadrata, naš je sledeći korak - istakao je profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Vladica Cvetković, saradnik pri Centru.

Foto: Promo Prirodnjački centar Srbije Foto: Promo Prirodnjački centar Srbije

Među 11 naučnih, ali i zabavnih postavki je i izložba na 40 metara, koja prikazuje životinje Srbije u prirodnom ambijentu. Među njima su lisice, medvedi, divlje mačke...

Foto: Promo Prirodnjački centar Srbije Foto: Promo Prirodnjački centar Srbije

Za najmlađe su organizovane razne učionice-laboratorije u kojima će moći da se upoznaju sa eksperimentima.

Foto: Promo Prirodnjački centar Srbije Foto: Promo Prirodnjački centar Srbije

- Spektakularni naučni 3 D filmovi sigurno će biti zabavni najmlađim posetiocima, jer će vizuelno moći da se upoznaju sa najinteresantnijim zakonima u nauci - rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Foto: Promo Prirodnjački centar Srbije Foto: Promo Prirodnjački centar Srbije

Veliki Prirodnjački centar otvoren je na Dan opštine Svilajnac, a tom prilikom su doodeljene plakete opštine Svilajnac Majklu Devenportu, šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji i Veranu Matiću, predsedniku Upravnog odbora Fonda B92.

Prirodnjački centar biće otvoren svakog dana od 10 do 18 časova, a cene karata su 500 dinara za odrasle i 350 dinara za decu.

U Prirodnjački centar Srbije uloženo je oko 6.500.000 evra, koje je obezbedila Evropska investiciona banka za istraživanje i razvoj u javnom sektoru kojim raspolaže Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA