REHABILITACIJA DRAŽE JE VEOMA LOŠ POTEZ: Poruka najpoznatijeg svetskog LOVCA NA NACISTE!

- Kako sam razumeo, on nije rehabilitovan, već je sud ukazao da nije svojevremeno imao fer suđenje. Suština je ista. Sve balkanske zemlje su imale slične slučajeve, ali je razlika između Srbije i Hrvatske u tome što su pojedini Srbi samo sarađivali sa nacistima, dok su Hrvati ubijali - poručio je Efraim Zurof

  • 48

Efraim Zurof, direktor centra "Simon Vizental" iz Jerusalima, koji je specijalizovan za otkrivanje i progon nacističkih ratnih zločinaca, kaže da je moralna i civilizacijska dužnost da se nastavi borba protiv antisemitizma i fašizma, kao i da se na tom putu nikako ne sme stati.

Vulin i Zurof: Srbija treba da ima Memorijalni centar, kao mesto sećanja na žrtve nacističkih logora

- Antisemitizam je u porastu u čitavom svetu, a razlika u odnosu na prošlost je samo u tome što sada Jevreje ne mrze zbog vere, već zbog novca i činjenice da kontrolišu medije i uticajne organizacije. Mržnju šire muslimani, ekstremni desničari i ekstremni levičari i moja misija je da tome stanem na put - kaže on u intervjuu za "Naše novine".

Zurof: Vučića u Srebrenici dočekali kao ZLOČINCA!

Zurof se osvrnuo na narastajući fašizam u Hrvatskoj, i kako je rekao, balkansko bure baruta koje se ne smiruje.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

- Ja se godinama unazad borim protiv ustaških simbola i širenja fašizma. Nenormalno je da ja, kao stranac, treba Hrvatima da govorim da je to pogrešno. Izborio sam se da se sveštenik Vjekoslav Lasić protera, ali se posle ipak vratio, pa je tek onda nastao haos. Hrvati su dosta podeljeni po tim pitanjima. Jedni su na strani partizana koji su se borili protiv ustaša, drugi slave Pavelića i Stepinca. Nadam se da će jednom shvatiti da su ti simboli kojima mašu, simboli masovnih ubistava.

Efraim Zurof je nedavno pisao hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću, povodom penzija koje Hrvatska isplaćuje ustašama.

- Kada sam za to prvi put čuo, nisam mogao da verujem. rekli su mi da će protest mene, kao stranog faktora, imati mnogo veću težinu nego da se pobuni neko domaći. Zato sam i pisao Milanoviću i rekao da su te penzije nedopustive. Odgovor još nisam dobio, ali je pomak u tome što se sada barem sprovodi istraga o broju tih penzija. Ta nepravda mora što pre da se ispravi.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

O rehabilitaciji Draže Mihailovića nema baš pozitivno mišljenje.

- Veoma loš potez! Kako sam razumeo, on nije rehabilitovan, već je sud ukazao da nije svojevremeno imao fer suđenje. Suština je ista. Sve balkanske zemlje su imale slične slučajeve, ali je razlika između Srbije i Hrvatske u tome što su pojedini Srbi samo sarađivali sa nacistima, dok su Hrvati ubijali.

S druge strane, dok je bio u poseti u Beogradu, Efraim Zurof je izneo plan izgradnje Memorijalnog centra "Staro Sajmište".

- Moj cilj je da se očuva uspomena na užase holokausta i da se žrtve nikad ne zaborave. Želim da mladi širom sveta, kada čuju "Staro Sajmište", znaju o čemu se radi - zaključio je on na kraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina Jerković

    14. jul 2015 | 10:23

    Историја је доказала да је Михајловић био у праву што се борио против комуниста који су још 1935 године направили договор са усташама о уништењу Српског народа и православља. Комунисти су после рата поништили резултате победе против нацизма и дали "републике" а уствари државе усташама, турцима, шиптарима и бугарима (који су сарађивали са нацистима у другом светском рату) са Српским народом као мањином за шиканирање и протеривање а 90 тих и за убијање. Тиме су комунисти потврдили да су они уствари највећи непријатељи Српског народа.

  • Srboljub

    14. jul 2015 | 10:25

    Davno kad sam mali bio nasao sam u ormanu sakrivenu u carsafe pozutelu sliku staru. Dedo me je ugledao kako sliku gledam kradom, pitao sam jeli Djedo koje ovaj covek s bradom? TO JE DETE CICA DRAZA RECE DEDO TUZNA LICA, VERUJ DJEDU NIJE BIO ZLOCINAC I IZDAJICA!!!

  • Ivan S

    14. jul 2015 | 10:43

    Živeo Čiča

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA