Otkud, bre, tolika KRV u DUNAVU i čija je? Šta vi mislite?

Pozivamo vas da svoje objašnjenje misterije krvavog Dunava ostavite u komentarima

  • 8

Institut za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu nije mogao da utvrdi koji je uzrok crvene boje u tečnosti koja se izlila u Dunav, ali je dokazano prisustvo elemenata koji odgovaraju sastavu krvi, rečeno je danas u toj ustanovi.

Da li je krv iz CRVENOG DUNAVA životinjskog ili LJUDSKOG POREKLA?

Istaknuto je takođe da su odgovarajuće dodatne analize, obavljane tokom ove sedmice, pokazale da je voda Dunava u novosadskom priobalju pogodna za kupanje, rekla je specijalista higijene dr Sanja Bijelović na konferenciji za novinare.

MISTERIJA: Nepoznata crvena tečnost se izlila u Dunav! (FOTO)

Govoreći o rezultatima analize uzoraka vode, odnosno crvene tečnosti ispuštene 24. jula u Dunav u blizini Beogradskog keja, ona je precizirala da je ta voda "organski opterećena", da su u njoj prisutni bakterije, biološki indikatori, primarna i sekundarna fekalna zagađenja.

Dokazano je "prisustvo ćelija koje svojom veličinom i oblikom podsećaju na eritrocite i leukocite", rekla je dr Bijelović napominjući da nije bilo moguće utvrditi da li analizirani uzorak vode odstupa od uobičajenih rezultata, jer Institut ne radi kontinuiranu analizu vode Dunava.

REŠENA MISTERIJA CRVENOG DUNAVA: Kada saznate šta je obojilo reku, smučiće vam se život!

Ona je istakla i da su analize vode, uzete na više mesta kod Novog Sada od ponedeljka, pokazale da je "Dunav u priobalju pogodan za kupanje", odnosno da nije bilo promene njegovog hemijskog kvaliteta niti promene mikrobioloških parametara.

Foto: 021.rs Foto: 021.rs

Odgovarajući na pitanje šta bi moglo da bude uzrok crvene boje tečnosti u Dunavu, doktorka Bijelović je rekla da prema rezultatima analiza Institut nije mogao da utvrdi šta je mogao da bude uzrok.

Specijalista sanitarne hemije Biserka Mihajlović napomenula je da se, u okviru dodatnih laboratorijskih analiza porekla crvene tečnosti, krenulo od pretpostavki o tome da li je reč o nekakvom pigmentu, nekom pesticidu, prehrambenoj boji, pojavi nekih algi i da ta boja "možda potiče od krvi iz neke od industrija".

Posle svih odgovarajućih analiza dokazano je samo "prisustvo elemenata koji odgovaraju krvnim elementima", precizirala je Mihajlovićeva i dodala da biološkom analizom nije dokazano prisustvo algi, "jer smo bili vođeni primerom u Užicu, da je to moglo da bude slična ili takva pojava".

Ona je, odgovarajući na pitanje, rekla da se ne može dokazati da je eventualna krv u vodi životinjskog porekla, jer bi za to trebalo uraditi DNK analize.

Ekipa Telegrafa poziva vas da ostavite svoje mišljenje u komentarima o tome otkud ovolika krv u Dunavu i šta mislite čija je?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA