PITALI SU RUSE ŠTA MISLE O SVOJOJ ZEMLJI: Evo šta su rekli!

Trideset odsto ukazuje da država građanima sa niskim prihodima treba da poveća podršku u oblasti stanovanja, obrazovanja, zdravstvene zaštite

  • 14

Broj Rusa koji svoju zemlju smatraju bogatom za 25 godina porastao je dva i po puta, pokazalo je istraživanje Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM).

PUTINOVA SKUPA AVANTURA: Rusija zarobljena u zlatu čija vrednost pada!

U 1990. godini je tek svaki četvrti ispitanik (24 odsto) smatrao da je Rusija bogata zemlja. Ove godine takvom je vidi 63 odsto, od 1.600 učesnika ankete, preneo je Finmarket.ru.

Za četvrt veka više od dva puta je smanjen broj onih koji misle da je Rusija siromašna zemlja, sa 66 odsto 1990. na 32 odsto 2015. godine.

Za tih 25 godina Rusi su postali optimističniji u prognozi blagostanja svojih sugradjana.

U 1990. godini, tri odsto anketiranih je smatralo da se broj siromašnih smanjuje, dok 2015. godine tako misli već 13 odsto.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tokom 25 godina smanjio se broj pesimista - samo polovina ispitanika (50 odsto), smatra da je broj siromašnih porodica povećan, a takvo mišljenje je 1990. godine imao 61 odsto učesnika u anketi.

Četvrtina građana Rusije (26 odsto) tvrdi da se broj siromašnih porodica neće promeniti, a 1990. je takav odgovor dalo samo osam odsto ispitanika.

Među glavnim načinima borbe protiv siromaštva većina Rusa (63 odsto) navodi postojanje mogućnosti da se dobro zaradjuje. Pre četvrt veka takvu mogućnost je navelo 75 odsto građana.

Da je za borbu protiv siromaštva neophodno povećanje prihoda po stopi rasta cena smatra 49 odsto ispitanika (35 odsto 1990. godine).

Ove godine 46 odsto ruskih građana smatra da je potrebno cene osnovnih životnih namirnica držati na niskom nivou. Takvo mišljenje je pre 25 godina zastupalo 49 odsto ispitanika.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Od ukupnog broja anketiranih, njih 30 odsto je mišljenja da će smanjenju siromaštva pomoći uvođenje državne pomoći za građane sa prihodima ispod životnog minimuma, a 1990. godine je tako razmišljalo 21 odsto ispitanika.

Trideset odsto ukazuje da država građanima sa niskim prihodima treba da poveća podršku u oblasti stanovanja, obrazovanja, zdravstvene zaštite.

U borbi protiv siromaštva može da pomogne i povećanje poreza za bogate, misli 27 odsto anketiranih, 26 odsto ukazuje da može da pomogne i borba protiv parazitizma, a 19 odsto da treba ukinuti ograničenja za dodatni posao i rad na crno (1990. je tako mislilo 25 odsto ispitanika).

Razvoj filantropije je lek protiv siromaštva po mišljenju 17 odsto učesnika ankete (tri odsto 1990), a devet odsto to vidi u ponovnoj privatizaciji imovine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stupar miroslav

    1. avgust 2015 | 15:00

    Rusija će znati šta treba da uradi protiv ove bande iz zapadne sodome i gomore.Rusija ima pravosljavlje i cara Putina . Svet će stati iza nje Američki teroristi ostaće na kraju sami kao svaki siledžija.

  • Sonja

    1. avgust 2015 | 13:59

    To je super i zelim Rusima da budu jos bogatiji samo neka olobode Ukrajinu.

  • Nikolas

    1. avgust 2015 | 13:55

    OVO JE MOGUCE BILO U BOGATOJ RUSIJI SAMO SA CAREM PUTINOM-SPASIOCEM PRAVOSLAVLJA ,SLOBODNOG SVETA I SRBIJE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA