DANAS ĆE BITI PAKLENO VRUĆE: Obavezno poslušajte ove SAVETE NADE MACURE!

Dnevne temperature će danas u Srbiji dostizati i 37 stepeni, evo šta bi trebalo da radite zbog toga

  • 12

Nošenje prikladne odeće i obuće i provetravanje prostorija, saveti su portparola Hitne pomoći Nade Macure građanima, povodom veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji.

Macura je, zbog visokih dnevnih temperatura, koje će danas u Srbiji dostizati 37 stepeni, u izjavi Tanjugu savetovala oprez u saobraćaju. Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se uzimanje tečnosti i lagane hrane, boravak u hladovini, u klimatizovanim prostorijama, pored fontana i vode, polučasovne jutarnje šetnje i oprez na kupalištima.

Potrebno je uzimati niskokaloričnu hranu, nositi odeću od poroznih materijala i prirodnih tkanina, zaštititi glavu, oči i kožu od sunca i redukovati fizičku aktivnost, savetovala je, takođe, ranije Macura. Osobe koje rade na otvorenom prostoru trebalo bi da uzimaju što više mineralne vode, a ljudi koji rade na građevinama da vode računa o mogućoj vrtoglavici i promenama krvnog pritiska, saveti su Macure. Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se i nošenje boce sa vodom, osvežavanje voćnim napicima, izbegavanje izlaganja suncu u najtoplijem delu dana od 10 do 17 sati, uzimanje voća i povrća i održavanje higijene ruku i tela.

"Potrebno je što više pomoći svom termoregulacionom sistemu", naglasila je ranije portparol Hitne pomoći. Visoka temperatura vazduha najviše šteti hroničnim bolesnicima, koji bi trebalo da borave u klimatizovanim prostorijama i u hladovini, upozorila je Macura. Potrebno je uzimati vitamine, minerale, natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum, mediteransku hranu, ribu, sokove, lubenice, dinje i sladoled i pažljivo postupati sa namirnicama, poručila je, takođe, portparol Hitne pomoći. Srčani, stariji i hronični bolesnici trebalo bi da budu umereni u obavljanju fizičkih poslova, savetovala je, takođe, ranije Macura.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Srčani bolesnici i osobe, koje se preterano znoje, trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije, savetovala je Macura. Pri tom ne treba konzumirati alkohol, a dobro je koristiti suncobran i lepeze, u stanovima stvarati promaju i spuštati roletne, savetovala je portparol Hitne pomoći. Osobe, koje se vraćaju sa posla, dok čekaju prevozno sredstvo u saobraćajnom "špicu", ne bi trebalo da stoje u mestu, nego da se kreću i šetaju, kako bi izbegli eventualni zdravstveni kolaps, poručila je, takođe, ranije Macura. Poželjno je, prema njenim rečima, da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme kada se oni koji rade vraćaju sa posla.

Pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    31. avgust 2015 | 09:57

    Ima nas koji radimo kod robovlasnika i to drugu smenu pa ne smemo piti vode pre pauze,a pauza u pola 6 popodne.

  • Dragana

    31. avgust 2015 | 08:22

    Dobro Nado primljeno k znanju haha

  • Oldboy86

    31. avgust 2015 | 10:33

    Ova Nada mi lici na trandzu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA