DANAS JE BILO PAKLENO: Ovo je bio najtopliji 1. septembar u poslednjih 65 godina!

Temperature više od 35 stepeni početkom septembra su, prema rečima načelnika Centra za prognozu vremena RHMZ Gorana Mihajlovića, znatno iznad prosečnih vrednosti

  • 3

U Beogradu je danas u 16 časova izmereno 36 stepeni, što ovaj prvi septembar čini najtoplijim još od 1950. godine kada je izmerena ista maksimalna temperatura u glavnom gradu.

NEMOJTE DA VAS LAŽU: Napolju je 50 stepeni!

Temperature više od 35 stepeni početkom septembra su, prema rečima načelnika Centra za prognozu vremena RHMZ Gorana Mihajlovića, znatno iznad prosečnih vrednosti, ali on napominje da je i nekih ranijih godina, bilo sličnih vrućina početkom septembra.

On je u izjavi Tanjugu rekao da je jedna od najtoplijih bila 1946. godina, kada su veoma visoke temperature zabeležene od 6. do 9. septembra, a najviša dnevna temperatura tog 9. septembra bila je čak 42 stepena.

- Nije da se nije dešavalo ovako toplo vreme. Najtopliji 1. septembar prema dosadašnjim merenjima je bio 1950. godine, kada je bilo 36 stepeni, tako da je bilo i u prethodnom periodu toplog vremena početkom septembra - rekao je Mihajlović.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On je napomenuo da su prosečne maksimalne temperature za Beograd za prvu dekadu septembra između 24 i 26 stepeni i dodao da, kada se izračuna srednja godišnja vrednost, temperature koje su zabeležene ove godine su znatno iznad prosečnih vrednosti.

Kako je najavio RHMZ, u Srbiji će do subote biti pretežno sunčano, a veoma toplo vreme biće pre svega na jugu i istoku zemlje, uz retku pojavu kratkotrajnih pljuskova, dok će od subote biti svežije.

I u Beograd će do subote biti pretežno sunčano i veoma toplo, sa nešto nižim maksimalnim temperaturama nego prethodnih dana, od 30 do 35 stepeni.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

U subotu krajem dana se, prema prognozi, očekuje blago osveženje, sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

U nedelju se takođe očekuje kiša, a od ponedeljka do sredine naredne sedmice svežije, ali uglavnom suvo.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Domaćinac

    1. septembar 2015 | 20:52

    Bilo je vrelih dana i u junu i u septembru kad sam ja bio klinac,pre 40-45 godina,a još ni pola soliterčina na Novom BG nije bilo napravljeno,niti je bilo ovoliko automobila. A koliko samo toplote isijava svog tog betona,lima i auspuha...Nego smo,kao i mnogo toga drugog,i ovo zaboravili.

  • Mrh

    1. septembar 2015 | 22:56

    Danas je bilo 43 stepeni

  • Mrki

    1. septembar 2015 | 21:29

    Danas je bio najlepši 1. septembar, kakvi pakleno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA