OVO OTKRIĆE UZDRMAĆE SVET: U egipatskim vodama pronađeno najveće gasno polje na svetu! (VIDEO)

Italijanski energestski gigant ENI objavio je u nedelju otkriće tog polja i mada tačna količina gasa nije još poznata, ono će sigurno dramatično izmeniti tržište u mediteranskoj areni prirodnog gasa

  • 10

Otkriće potencijalno najvećeg polja prirodnog gasa u Sredozemnom moru, u teritorijalnim vodama Egipta, moglo bi da poremeti energetske planove Izraela, zapravo da umanji šanse za razvoj izraelskog polja gasa, komentarišu izraelski mediji.

PUTINOV PROJEKAT VREDAN 400 MILIJARDI DOLARA: Kina počela izgradnju gasovoda za primanje ruskog gasa!

Italijanski energestski gigant ENI objavio je u nedelju otkriće tog polja i mada tačna količina gasa nije još poznata, ono će sigurno dramatično izmeniti tržište u mediteranskoj areni prirodnog gasa, navode poznavaoci prilika u Izraelu.

Ta zemlja je računala na Egipat kao glavnog kupca svog gasa. Očekivalo se da Egipat plati za razvoj izraelskog polja Levijatan. Partneri Levijatana nadali su se da će potpisati petnaestogodišnji sporazum sa postrojenjem Britanskog gasa u severnom Egiptu, kome je nedostajao lokalni gas.

Partneri drugog izraelskog gasnog polja Tamar nadali su se takođe da će izvoziti  četvrtinu svog gasa u Egipat, firmi u kojoj ENI ima 40 posto udela. Kako bi se potpisao taj sporazum, koji se procenjuje na oko 15 milijardi dolara, izraelska vlada je odobrila nedavno kontroverzni paket beneficija, uključujući ranu dozvolu za izvoz gasa. Vlada je objasnila da bi plan valjalo što pre odobriti iz ekonomskih i geopolitičkih razloga, uglavnom zbog potrebe da se gas izvozi u  Egipat kako bi se održali interesi Izraela u regionu. Sada taj razlog više možda neće postojati.

Potencijalno najveće nalazište prirodnog gasa nađeno je na skoro istoj dubini kao i izraelski Levijatan, 1.450 metara. ENI ga je označio "supergiganstkim", jer se prostire na 100 kvadratnih kilometera i možda sadrži 850 milijardi kubnih metara  gasa, što je za 40 procenata više od Levijatana.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova, obrazlužući potrebu sklapanja sporazuma, nije pominjalo plan egipatske vlade da razvije sopstveni prirodni gas. ENI operiše u Egiptu od 1954. godine, a nedavno se pridružio investicionom programu egipatske vlade u eksploataciji nafte i prirodnog gasa, potpisavši u principu sporazum od dve milijarde dolara investicija.

Ispostavilo se da Egiptu nije potreban naš gas i vlada mora sada da donese razložan i razuman plan bez fabrikovanja panike i imaginarnih bezbednosnih razloga", rekla je poslanik Šeli Jahimovič iz opozicione partije laburista. Takođe je predvidela pad cena gasa zbog regionalne konkurencije.

Ministar Juval Stanic ponovio je svoju poziciju da Izrael mora da odobri gasni plan, jer je otkriće polja u Egiptu bolno podsećanje da je jevrejska država "spavala na nogama" i odlagala konačno odobrenje za prirodni gas i dalje istraživanje, dok se svet menjao "pred našim očima", kako je rekao.

Stajnic je ocenio da otkriće u Egiptu može da ima uticaja na Izrael koji nastoji da izveze svoje zalihe. Dva velika polja prirodnog gasa otkrivena su u izraelskim vodama u poslednjoj deceniji. Izrael je zahvaljući tom otkriću od zemlje zavisne od energije, postao zemlja potencijalni izvoznik i trenutno dobija svoj gas za struju iz Tamara, koji je poceo proizvodnju 2013. godine.

Levijatan, cije se rezerve procenjuju na 622 milijarde kubnih metara, trebalo bi da pocne proizvodnju 2018. ili 2019. godine i ocekivalo se da će snabdevati gasom, godišnje u vrednosti od milijarde dolara, Egipat i Jordan, uz snabdevanje Izraela. Izraelska vlada odobrila je sredinom avgusta sporazum s americko-izraelskim konzorcijumom, koji ce omoguciti razvoj velikog polja prirodnog gasa Levijatan u Sredozemnom moru. Potrebno je još odobrenje izraelskog parlamenta.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kapetan

    2. septembar 2015 | 16:44

    Hah,sad ce Americki dobrocinioci u vojsci,obavestajnim i bezbednosnim sluzbama biti 'humani' sve u svrhu ocuvanja demokratije i mira :)

  • Igor

    2. septembar 2015 | 18:22

    Gledaj sad kad napadne Americki Isis da bi Ameri mogli da udju da izvade za dzabanu

  • Aleksandar

    2. septembar 2015 | 16:25

    Najveće nalazište prirodnog gasa u Sredizemnom moru a ne u svetu. Mala razlika zar ne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA