EVO ZAŠTO KIJATE OVIH DANA: Koncentracija POLENA 10 PUTA VEĆA od granične!

"Ambrozija od 15. avgusta, kad kreće da cveta, pa sve do početka oktobra, izaziva velike probleme

  • 5

Kijate, svrbe vas oči - kriva je ambrozija! U Srbiji je trenutno drastično povećana koncentracija polena ambrozije, koja ima najveći alergeni potencijal i izaziva najburnije reakcije kod osoba koje su alergične.

Takvim osobama stručnjaci savetuju da ne izlaze napolje od 10 do 18 sati kada je njena koncentracija najveća.  U metru kubnom vazduha ima više od 150 polenovih zrna, a granična vrednost je 15. Poseban oprez neophodan je na Novom Beogradu. Kako Telegraf saznaje u Agenciji za zaštitu životne sredine, dnevne vrednosti koncentracije polena sada su najveće jer cvetaju bočne grane a takvo stanje zadržaće se sve do 10. septembra.

Mirjana Mitrović iz te Agencije precizira i upozorava za naš portal da je koncentracije polena ambrozije trenutno prekogranična, čak deset puta viša u odnosu na graničnu.

- Granična vrednost je 15 zrna, a koncentracija polena je desetak puta viša u odnosu na nju. Biologija ove biljke je takva da sada cvetaju bočne grane, otud i povećana koncentracija. S obzirom na to da se za vikend najavljuju pljuskovi, očekujemo da ona spere polen i smanji koncentraciju ove korovske bilje - kaže Mitrovićeva.

Foto: Wikimedia/Dalgial Foto: Wikimedia/Dalgial

Ona dodaje da u srpskoj prestonici postoje dve merne stanice, jedna je na Zvezdari a druga na Novom Beogradu gde je, upravo, koncentracija polena ambrozije najveća:

- Razlog za to je, između ostalog, i što je vetar donosi iz Vojvodine.

Doktor medicinskih nauka Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog objašnjava za Telegraf da zbog ove korovske biljke u proseku boluje od 10 do 15 odsto ljudi u Evropi, kao i da otprilike isti procenat populacije u Srbiji ima problem zbog nje.

- Ambrozija kada počne da cveta, a to je negde oko 15. avgusta, pa sve do početka oktobra, izaziva veoma velike probleme. Prateći niz svojih bolesnika, koji imaju problem sa respiratornim alergijama, primetila sam da je počev od nedelje nekoliko njih imalo tegobe - navodi Radosavljevićeva.

PrintSkrin: YouTube/head & shoulders Srbija PrintSkrin: YouTube/head & shoulders Srbija

Prema njenim rečima, dovoljno je samo 10 čestica polena ambrozije da izazove jake alergijske reakcije, što je znatno manje u odnosu na druge alergene čijih je čestica potrebno 20 do 30.

- To svedoči koliko je ona opasna. Ambrozija može, praktično, da utiče na sve respiratorne organe. Izaziva problem sa očima - njihovo oticanje, suvoću i suzenje, zatim zapušen nos, kijanje u nizu, potom suvi kašalj a čak i teške napade brohijalne astme. Pošto se može uneti preko usta, može dovesti i do stomačnih tegoba ukoliko se prilikom njenoj izloženostikonzumiraju dinje, lubenice, krastavci... Ova vrsta polena je jako prijemčiva za organizam jer na sebi ima neke vrste iglica kojima se vezuje za površinu odeće, obuće. Zbog toga se treba više puta presvlačiti, tuširati, prati kosu... Osobe koje su alergičlne na nju, trebalo je još početkom avgusta da počnu da koriste sprejeve sa lokalnim kostikoroidima da bi, uslovno rečeno, spremno dočekali njeno cvetanje. Oni koji koriste pumpicu treba da povećaju dozu, a treba uključiti i antihistaminike, lekove protiv polena - savetuje Radosavljevićeva.

Srbija je, inače, donela odluku da se ova biljka, koja se prvi put kod nas pojavila uz Dunav, u predelu Vojvodine, mora obavezno uništavati. A, s obzirom na to da se simptomi alergijske reakcije na polen uopšte ne razlikuju od prehlade,

stručnjaci savetuju da je najbolje uraditi test na alergiju i ustanoviti na šta je tačno osoba osetljiva.

Simptomi:

- crvenilo, suzenje i svrab očiju

- oticanje kapaka

- začepljenje i svrab u nosu

- pojačana sekrecija u nosu

- kijanje

- kašalj

- otežano disanje

- astma

- promene na koži

- promene u probavi

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

Saveti:

- ako ne morate, ne izlazite iz kuće od 10 do 18 časova

- ne izlazite napolje po vetrovitom vremenu

- tokom dana prozore držite zatvorene

- po dolasku kući, odmah se presvucite i istuširajte

- često se umivajte

- veš perite češće ali ga ne sušite napolju, osim uveče

- redovno istresajte posteljinu

- stan redovno usisavajte

- uzimajte redovno antihistaminike i sprejeve na bazi kostikoroida

(Ljubinka Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SnezanaM.67

    3. septembar 2015 | 21:25

    Da li bi neko reagovao i pokusao bar da unisti ambroziju i pomogne nama koji ..bolesni..sa kijavicim i raznoraznim pumpicama idemo na posao i mucimo se..da li je resenje da svi budemo na bolovanju mesec dana..bsr do oktobra pa da neko odreaguje..

  • SnezanaM.67

    3. septembar 2015 | 21:20

    Da li bi neko reagovao i unistio ili bar pokusai da iskoreni tu

  • Iv

    3. septembar 2015 | 21:25

    Kod nas zdravlje je na poslednjem mestu. Ambrozije ima vise nego suncokreta. Opstina Vozdovac- naselje Kumodraz 2, naselje Stepa Stepanović,okretnica autobusa 49 u Stepi,sve je zapusteno. Niko ne kosi. Niko ne pere ulice. Uzas. Srsmota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA