Ministarstvo prosvete pripema programe za decu migrante!

Deca od pet do 15 godina moći će da pohađaju radionice i da prisustvuju progamima i to u blizini lokacija gde se migranti najviše okupljaju i da se, u zavisnosti od uzrasta, igraju, crtaju, nauče ponešto o Srbiji, Beogradu

  • 5

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ponudiće od sledeće sedmice niz programa i radionica deci migranata, kojima je na putu ka zapadnoj Evropi Beograd usputna stanica, u želji da mališane i nešto stariju decu relaksira i bar malo odvoji od njihove nevesele svakodnevice.

MAJKA LEŽI NA PRUZI I GRLI SVOJE DETE: Na nju su skočili mađarski specijalci, ali ona se NE DA! (FOTO)

Deca od pet do 15 godina moći će da pohađaju radionice i da prisustvuju progamima i to u blizini lokacija gde se migranti najviše okupljaju i da se, u zavisnosti od uzrasta, igraju, crtaju, nauče ponešto o Srbiji, Beogradu.

Naša je obaveza da ova ciljna grupa dobije priliku da neko vreme pohađa aktivnosti poput školskih, rekao je Tanjugu ministar prosvete Srđan Verbić i podsetio da škola nije samo kroz lekcije iz određenih predmeta već je i druženje, zajedničke aktivnosti koje će decu relaksirati i odvojiti od svakodnevice.

U planu je da se aktivnosti odvijaju na lokacijama kod Lastine stanice i Ekonomskog fakulteta u Beogradu, u Mikser hausu u Karađorđevoj ulici, obližnjim školama i drugim objektima.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

U okolini Železničke u Autobuske stanice dnevno boravi 50 do 100 dece i svi koji žele mogu, u prisustvu roditelja ili bez njih, da se uključe u neki od ponuđenih programa.

Takođe, svi iz grupe koji znaju engleski jezik mogu da budu od velike pomoći, rekao je Verbić.

Sa decom će raditi volonteri, vaspitači i učitelji beogradskih osnovnih škola, studenti završnih godina Filozofskog, Filološkog fakulteta, Fakulteta za specijalnu ekukaciju i rehabilitaciju, studenti medicine i drugi.

Deci uzrasta do pet godina igra će biti ključna, volonteri će ih učiti igrama iz Srbije, nešto starija deca mogu posetiti muzičke i likovne programe, ritmičke igre, a za starije koji govore i engleski jezik, biće predavanja o znamenitostima Srbije i Beograda.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ovo je izvanredna prilika za našu zemlju da pokaže da brine za migrante i da onima koji samo prolaze kroz našu teritoriju ostane u sećanju da je, dok su bili ovde, neko o njima brinuo i da nešto nauče o našoj zemlji, a ako je moguće da i mi nesto naučimo o njihovoj -  rekao je Verbić.

Deca koja dolaze iz Sirije, Palestine, Avganistana, družiće se sa našim volonterima i kroz igru, priču i druge aktivnosti mogu bar na kratko zaboraviti probleme zbog kojih su izbegli z svojih zemalja.

Ministar Verbić podseća da se ne zna kako će se razvijati migrantska kriza.

- Ali dok su ovde obezbedićemo im aktivnosti koje su u njihovom uzrastu najvažnije -  rekao je Verbić i istakao da ta deca ne treba da budu po ceo dan u parku, nego da dobiju ono što je svoj deci tog uzrasta potrebno, prostor za igru, učenje, druženje, opuštanje.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мира

    3. septembar 2015 | 20:16

    Divan gest naše vlasti, volontera i svih onih koji toplim rečima žele da pomognu NAPACENOJ dečici koja nisu kriva za ono što ih je snašlo.

  • Мира

    3. septembar 2015 | 19:48

    BRAVO VOLONTERI I SVI KOJI POMAZETE NAPACENOJ DECI!!!

  • dusebriznik

    3. septembar 2015 | 17:45

    za godinu dana ce se potpisati mir u Siriji. Morace svi da se vrate odakle su dosli. Nema nigde meda i mleka, suvise su gledali zapadne filmove na tv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA