NEĆE MORATI DA PEŠAČE DO EVROPE: Izbeglice će prevoziti avionima?

Imigranti troše mnogo više novca na put nego što bi platili avionsku kartu, ali avio-prevoznici ne dopuštaju ukrcaj izbeglicama zbog evropske direktive iz 2001. godine

  • 5

Umesto da prelaze mora, preskaču granice i ograde, beže od policajaca i suzavaca, dave se u brodolomima ili stradaju od iznemoglosti i gladi, imigranti mogu da pređu u Evropu na jednostavniji, sigurniji i jeftiniji način, tvrdi švedska firma.

ISLAMSKA DRŽAVA PRETI: Izbeglice čine veliki greh protiv Boga jer beže u Evropu!

Refjudži Er namerava da prevozi izbeglice pravo u Švedsku iz Sirije i susednih zemalja poput Libanona, Jordana i Turske, gde se nalazi većina izbeglih Sirijaca.

- Prvi let ćemo obaviti pre prvog snega u Stokholmu - saopštila je švedska firma. Ljudi koji beže iz Sirije troše hiljade dolara za opasan i nepouzdan put do Evrope. Niko im ne garantuje da će stići do kopna jer kada ih krijumčari ostave na 100 kilometara od obale mnogi od njih stradaju u pokušaju da stignu do kopna. A i kada se dokopaju Evrope, put do željenih zemalja je dug i težak.

Imigranti troše mnogo više novca na put nego što bi platili avionsku kartu, ali avio-prevoznici ne dopuštaju ukrcaj izbeglicama zbog evropske direktive iz 2001. godine.

DOSIJE MAĐARSKA: Umesto da pomogne izbeglicama, sprema se za rat! A šta svet misli o potezima ove zemlje?

Prema ovom zakonu, avio-kompanije odgovorne su za sve troškove, uključujući i na trošak deportacije, za putnike koji po dolasku na svoja odredišta traže azil, koji im na kraju bude odbijen. To znači da čak i oni koji imaju izgleda da dobiju azil ne mogu da putuju avionima, jer je to previše rizika za avio-kompanije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Refjudži Er će krenuti sa jednim letom da bi pokazao da sistem funkcioniše i nada se da će time ohrabriti i druge avio-kompanije, rekao je suosnivač Emad Zand.

- Sve ovo je suludo, sedimo prekrštenih ruku i gledamo ljude kako umiru. Kao da su fotografije i snimci imigranta kojima nas mediji svakodnevno zasipaju samo deo nekog holivudskog filma. Refjudži Ejr će pokazati svima da postoji drugi način i da možemo da pomognemo - kaže Zandkoji za evropsku direktivu kaže da "gura ljude u ruke krijumčara, koji profitiraju od ljudske nesreće".

Prošle godine je azil u Švedskoj tražilo 81 hiljada ljudi, srazmerno više u odnosu na broj stanovnika nego u bilo kojoj drugoj evropskoj državi, a većina izbeglica su bili Sirijci.

Refjudži Er sarađuje sa nevladinim organizacijama kako bi sproveli "detaljnu analizu" putnika i bili sigurni da oni koji se ukrcavaju imaju velike šanse za azil u Švedskoj. Napominju i da će snositi trošak za one čiji zahtev bude odbijen.

Kompanija će naplaćivati sedište u avionu, ali će cena biti daleko niža od one koju plaćaju krijumčarima za opasno putovanje preko mora i kopna, takođe će finansijski pomagati onima koji nemaju novca za kartu.

- Pokazaćemo svetu da ovo rešenje funkcioniše. To je šamar u lice svima koji kažu da je tako nešto nemoguće - dodao je Zand.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA