OVA SLIKA JE ZAPALILA SRBIJU: "Seobe" Paje Jovanovića pred barikadom za migrante!

Slaviša Savić, autor fotomontaže "Izbeglički dizajn, Seobe" objašnjava za Telegraf da je ovim svojim radom želeo da kod ljudi izazove empatiju

  • 25

Slaviša Savić, grafički dizajner i autor fotomontaže "Izbeglički dizajn, Seobe" u kojoj je kroz čuvenu sliku Paje Jovanovića "Seoba Srba" predstavio probleme sa kojima se migranti susreću zbog toga što im Mađarska, ali i još neke evropske zemlje zabranjuju ulaz, objašnjava za Telegraf da je svojim radom želeo da skrene pažnju javnosti na ono što se dešava "na metar od svih nas".

SVETI GRAL SRPSKE UMETNOSTI: Gde je izgubljena slika Paje Jovanovića? (FOTO)

- Prvobitno sam želeo da izazovem empatiju kod ljudi, da podsetim da smo i mi kao narod i te kako upoznati sa time šta znači biti izbeglica. U suštini svi narodi na svetu su u nekom trenutku svog postojanja morali u izbeglištvo. Ovo što se dešava sa izbeglicama iz Sirije je nesumnjivo najveća humanitarna katastrofa koja je zadesila svet još od Drugog svetskog rata - priča Savić.

GRADI SE SELO ZA MIGRANTE: Kod Kvantaša smeštaj za 2.000 ljudi!

Fotomontaža "Izbeglički dizajn" nikoga nije ostavila ravnodušnim na društvenim mrežama. Dok je jedni posle objavljivanja na portalu Peščanik hvale, drugi smatraju da je poređenje sa srpskim seobama neumesno.

JOŠ JEDAN ŠOK IZ MAKEDONIJE: Objavljen snimak na kom se vidi kako policija PENDRECIMA tuče IZBEGLICE! (VIDEO)

- Žao mi je što neki nisu potpuno shvatili smisao ovog mog rada. Slika "Seobe" Paje Jovanovića je mitski prikaz stradanja našeg naroda, a nema sumnje da se danas dešava nešto slično drugim narodima koji prolaze kroz našu zemlju. Grafičkim dizajnom se bavim već 20 godina. Cilj mi je da kroz ovakve radove informišem ljude, da objasnim da se sve ove muke izbeglica dešavaju na samo par metara od nas i da ne smemo ostati ravnodušni - zaključuje Savić.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(V. Ž.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R3hab

    11. septembar 2015 | 19:50

    Prestanite da skrnavite srpsku istoriju,mnogo je! Prvo onaj sa "kosovkom djevojkom" ,sad "Seobe",stvarno ne mogu da vjerujem sta rade ljudi.

  • VAN

    11. septembar 2015 | 17:31

    Foto montaža je neopisivo fantastična. Da su HUNGARI bili tako dobar narod u prošlosti ne bi dobili postojeći naziv. Samo dobri poznavaoci srpskog jezika (u koje ne ubrajam aktuelne lingviste), znaju koje poruke otkrivaju nazivi HUNGAR i MADŽAR.

  • Bralje

    11. septembar 2015 | 18:17

    Da se razumijemo, ovo sa zidom je pametna ideja. Arapima treba poslati poruku da nije tako lako stici u evropu. Mora se naci nacin da se zaustave seobe koje su vecinom ekonomskog karaktera. Inace bi se taj narod naselio u komsijske zemlje u kojima nema rata a ne u njemacku svedsku norvesku...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA