SUD KAZNIO SRBINA ZBOG ŠEVE: A držao je zarobljenu i STRNADICU i ŽUTOVOLJKU! (FOTO)

G. K. je uhvaćen kako u kavezima drži i nudi na prodaju 40 jedinki strogo zaštićenih vrsta ptica. Iste je uhvatio u prirodi i držao u zarobljeništvu, pre nego što ih je u kavezima doneo na navedenu izložbu

  • 0

Kruševljanin G. K. proglašen je presudom prekršajnog suda u Pančevu krivim 24. maja ove godine, i kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara, za prekršaj po osnovu Zakona o zaštiti prirode.

Uprkos žalbi koju je uložio, Prekršajni apelacioni sud u Beogradu potvrdio je navedenu presudu 25. avgusta, odbivši tako žalbu okrivljenog.

G. K. je, naime, tokom akcije Pokrajinske inspekcije zaštite i životne sredine i Pokrajuinskog zavoda za zaštitu prirode, koja je uz pomoć volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije izvedena na izložbi sitnih životinja u Pančevu, krajem februara 2014. godine, uhvaćen kako u kavezima drži i nudi na prodaju 40 jedinki strogo zaštićenih vrsta ptica. Iste je uhvatio u prirodi i držao u zarobljeništvu, pre nego što ih je u kavezima doneo na navedenu izložbu.

Na osnovu presude, reč je o dva čiška, šest crnoglavih grmuša, četiri zebe, jednoj crnogrloj strnadici, dve žutovoljke, dve zelentarke, šest šumskih ševa, jednom kosu i 16 zimovki, koje su sve strogo zaštićene vrste kod nas.

Foto: Arhiva DZPPS Foto: Arhiva DZPPS

Zaplenjene ptice koje su bile u lošoj fizičkoj kondiciji, izgladnele ili obolele, prebačene su na rehabilitaciju u prihvatilište za divlje životinje Zoo vrta "Palić", dok je ostatak pušten u Nacionalni park "Fruška gora".

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svesno je i neprekidno naglašava da je hvatanje i držanje u zarobljeništvu strogo zaštićenih ptica radi prodaje i razmnožavanja u kavezima masovna pojava kod nas.

Foto: Arhiva DZPPS Foto: Arhiva DZPPS

Ornitolozi poručuju da je jedini način zaustavljanja ove učestale pljačke prirode sistematsko otkrivanje i kažnjavanje onih koji su uporni u ovim kriminalnim radnjama, kako je to urađeno u ovom slučaju.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu! 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA