BILI SMO U SRPSKOM SELU KOJE "ŽELI DA PREĐE U ISLAM": Ovo je prava istina o Šopiću! (FOTO)

Želeli smo da saznamo o čemu je reč i zato smo se uputili u ovo malo selo nadomak Ibarske magistrale kako bi dobili informacije sa lica mesta

  • 12

Juče su u svim medijima osvanule informacije da meštani srpskog sela Šopić blizu Lazarevca žele da pređu u islam kako bi sprečili lokalnog paroha M. T. da sruši crkvu staru 150 godina. Napisali su i pismo u kojem mole srpskog patrijarha za pomoć.

CELO SRPSKO SELO PRELAZI U ISLAM? Ovi Srbi menjaju VERU i prete PARTIJARHU IRINEJU

Podsetimo, oni su u pismu patrijarhu "zapretili" da će kolektivno preći u islam, zbog navodne namere njihovog sveštenika da poruši lokalnu crkvu i na njenom mestu izgradi novu. Evo šta su napisali patrijarhu:

- Ako ne dobijemo vašu podršku, koju očekujemo kao vernici i vaši iskreni mirjani, bićemo prinuđeni da, bože me prosti, pređemo kolektivno u islam kako bismo po pozitivnim zakonima Republike Srbije dobili bolju zaštitu za naše objekte i da kao naši stari mučenici na taj način čuvamo našeg Gospoda Isusa Hrista u srcu, a na glavu stavimo bilo koju kapu koja će nam omogućiti da od bahatosti i bilo čije samovolje zaštitimo naše svetinje - piše u pismu.

Kako bi utvrdila o čemu je ovde zaista reč, ekipa Telegrafa uputila se u ovo malo selo nadomak Ibarske magistrale da dobije informacije iz prve ruke.

Printskrin: Google Street View Printskrin: Google Street View

Pri samom ulasku u selo naišli smo na ženu. Prvo što smo je upitali jeste da li stvarno želi da pređe u islam.

- Prvi put čujem tako nešto. U islam? Ma kakvi, odakle vam to? - iznenađeno nas je upitala J. Ž.

Objasnili smo kakva se vest pojavila u medijima, na šta nam je ona odgovorila:

- A, to... Ne, to se neće desiti, ja nemam nameru da menjam veru.

Na kraju nam je priznala da je potpisala peticiju i da joj se svakako ne sviđa ideja da se crkva sruši.

Nastavili smo dalje kroz selo kako bi saznali o čemu je zaista reč. Zaustavili smo se pored lokalne kafane gde nas je sačekalo nekoliko meštana.

- Meni stvarno ne pada na pamet da menjam svoju religiju, moji preci su svi bili hrišćani i stvarno nema potrebe da prelazim u bilo koju drugu veru. Nisam čak ni potpisao peticiju protiv rušenja crkve - rekao nam je N. V.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Predrag Lazarević, jedan od potpisnika pisma upućenog patrijarhu, ali i potomak Todora Lazarevića, sveštenika koji je 1869. godine izgradio crkvu kaže da ju je besmisleno rušiti i da će se on i svi meštani boriti da ostane tu gde jeste.

- Ja sam diplomirani inženjer geologije i o klizištima mnogo znam. Crkvi ne preti klizište i nema razloga da se ruši. Njoj je u oluji prošle godine oštećen samo zvonik i mali deo krova. Međutim, lokalni paroh je uporan da crkvu sruši i izmesti. Do sada je skinuo bakar sa krova i podno grejanje. Ta crkva mnogo znači našem selu, ima dugu tradiciju, stara je 150 godina i bilo bi je greh srušiti, a nema nikakvih razloga za to.

Na pitanje da li se zaista zalaže za prelazak u islam rekao nam je da su meštani to rekli kako bi skrenuli pažnju na problem i da niko zapravo ne želi da menja veru.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Odlučili smo se da se uputimo i u kuću lokalnog paroha M. T. kako bi iz prve ruke saznali informacije i pitali ga da li zaista planira da sruši crkvu. Pozvonili smo na njegova vrata. Kada je izašao, sveštenik je bio prilično potresen svime što se piše o njemu. Rekao je da nema blagoslov da daje bilo kakve izjave i ljubazno nas je zamolio da napustimo njegovo dvorište.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA