POTRESNA PRIČA IZ KOSOVSKE MITROVICE: Ovo su jedini Srbi u južnom delu grada! (FOTO)

U razgovoru za Telegraf otac Saša je rekao da je po sopstvenoj želji došao da ovde živi liturgijski i radi na obnovi ove svetinje, koja će sledeće godine obeležiti 120 godina postojanja

  • 7

Blagoslovom episkopa Raško-prizrenskog i Kosovsko-metohijskog Teodosija posle 11 godina, saborna crkva Sv Save u južnom, albanskom delu podeljenog grada na Ibru je duhovno oživela.

Od predprazništva Rođenja Presvete Bogorodice 20. septembra, svetu liturgiju služi svake nedelje sveštenik Saša Mitrović, koji sa svojom suprugom Marijom živi u parohijskom domu u porti crkve.

Crkvena porta je opasana bodljikavom žicom sa svih strana, objekat obezbeđuje Kosovska policija, u samoj porti stražari policajac koji legitimiše svakoga ko uđe u portu.

U delimično obnovljenoj crkvi koju nije zaobišao martovski pogrom 2004. kada je oskrnavljena i zapaljena, kao i zvonik i parohijski dom, juče je na svetoj liturgiji bilo 6 vernika koji su pešice došli iz severnog dela grada.

Otac Saša im se posle liturgije zahvalio na "žrtvi koju su podneli" sa nadom da će ih na sledećoj biti više.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U razgovoru za Telegraf otac Saša, je rekao da je po sopstvenoj želji došao da ovde živi liturgijski i radi na obnovi ove svetinje, koja će sledeće godine obeležiti 120 godina postojanja.

Ovo mu je prva parohija, završio je Bogosloviju na Cetinju, a potom Teologiju u Beogradu. Rodom je iz Peći, iako je imao samo 12 godina kada je napustio rodni grad ljubav prema veri je stekao u Pećkoj Patrijaršiji iz koje nosi uspomene, posebno o Savindanu. Njegova porodica koja broji petoro dece, je posle proterivanja iz Peći ostala na Kosmetu. Naselili su se u severnom delu Ksovske Mitrovice, kao dečak je kad god mu se pružila prilika pod pratnjom dolazio u crkvu Sv Save, a sada je po sopstvenoj želji u njoj paroh.

Život u albanskom okruženju nije lak, ali se snalaze i organizuju prema mogućnostima, posla ima mnogo, a vremena za razmišljanje malo.

- Po gradu se krećemo isključivo kolima, kada me vide u mantiji dobacuju, nadam se da će vreme učiniti svoje, navićićemo se jedni na druge i to će prestati – kaže otac Saša.

Njegova supruga Marija je iz Gračanice, apsolvent na Medicinskom fakultetu, kaže da joj nije prijatno kad ostane sama, ali da se ne plaši i da ne razmišljaju o tome da su jedini Srbi u južnom delu grada.

Prema rečima oca Saše od 2004. godine, Srbi su organizovano u pratnji Kfora, a potom u pratnji Kosovske policije dolazili u crkvu na hramovnu slavu, Sv Savu i o Vaskrsu, a "sada hvala Bogu” dolaze sami".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Crkva Sv Save se nalazi na bregu u jugoistočnom delu Kosovske Mitrovice, na mestu koje je tadašnji konzul u Kosovskoj Mitrovici Branislav Nušić označio, a srpski rod podigao hram u slavu prvog prosvetitelja i arhiepiskopa. Po projektu uglednog profesora Beogradskog univerziteta, arhitekte Andre Stevanovića izgradjena je u srpsko-vizantijskom stilu sa upisanim krstom 15 x 23 metara visine preko 25 metara, sa kamenim zidovima debljine 90 cm, kojim je i pod bio popločan.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Crkvu je krasio ikonostas, sa pozlaćenim dverima i ikonama vanredne lepote i vrednosti, koji je oslikao Dimitar Andronov-Papradiški iz Makedonije (1914-1915).

Ispred ikonostasa se nalazio arhijerejski tron i presto za krunisanje vladara.

Na istom mestu gde su majstori iz Velesa napravili drveni zvonik, sazidan je novi zvonik (1938. godine) po projektu čuvenog arhitekte Aleksanara Deroka. U njemu su zvonila tri zvona izlivena u Zemunu u livnici Pantelić. Pred početak Drugog svetskog rata dodat je sat.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Crkva Sv Save osvećena je 17.jula, 1921. godine, čin osvećenja obavio je episkop Raško-prizrenski Mihailo.

U porti se nalazi i groblje, koje je takodje u potpunosti devastirano.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA