DRAMATIČNO UPOZORENJE LEKARA ZA RODITELJE U SRBIJI: Mesne prerađevine IZBACITE iz dečje ishrane!

Onkolog Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa" dr Vladimir Kovčin savetuje roditeljima da umesto viršli, pašteta, parizera, decu hrane sveže spremljenim namirnicama

  • 61

Roditelji treba da izbegavaju da deci daju mesne prerađevine, a umesto viršli, parizera, pašteta i ostalih poluproizvoda treba ih hraniti sveže pripremljenim namirnicama, upozorava za Telegraf dr Vladimir Kovčin, onkolog Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa" i medicinski direktor Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre.

Povodom zvaničnog saopštenja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da mesne prerađevine izazivaju rak debelog creva, Kovčin kaže da se u načelu slaže sa tim, i da se radi o naučnim pretpostavkama koje imaju smisla.

Osim mesnih prerađevina, Kovčin ističe da nikako ne treba jesti i konzerviranu hranu.

ZVANIČNO - VIRŠLE, PAŠTETE I SALAME IZAZIVAJU RAK! Dramatično obaveštenje Svetske zdravstvene organizacije

- Roditeljima posebno savetujem da izbegavaju da deci daju mesne prerađevine i sve druge poluproizvode koji su trajni. Deca treba da jedu sveže pripremljenu i raznovrsnu hranu - ističe on.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/amenic181 Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/amenic181

Kovčin primećuje da živimo u takvom vremenu da se proizvodi što više hrane ali na uštrb našeg zdravlja, i s obzirom na to napominje da bi se trebalo vratiti ishrani kakvu su preferirali naši preci.

- Da bi se proizvelo više mesa, goveda i svinje se kljukaju raznim hormonima, ali i antibioticima da se ne bi razbolela. U njima je gomila aditiva za koje nikada nismo ni čuli a kamoli da znamo koliko su oni štetni, a sigurno je da jesu štetni za zdravlje. Bojim se da ćemo ući u fazu kada ćemo morati da se osvestimo, i vratimo organskoj hrani gde nije cilj profit - kaže dr Kovčin.

OVO JE ZASTRAŠUJUĆE: Ako dnevno jedete 50 GRAMA VIRŠLI ILI SALAME, u opasnosti ste OD RAKA!

Sa njim se slaže i dr Saša Plećević, poznatiji kao Doktor Filgud.

- Pravilan način ishrane isključuje masna mesa i prerađevine a to, pre svega, važi za decu. Osim raka, ovi proizvodi mogu da izazovu i visok pritisak, dijabetes, šlog... - navodi Doktor Filgud.

(Telegraf. rs / Izvor: Tanjug)

(Lj. R. )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    26. oktobar 2015 | 20:26

    Dobro,to nam je jasno ali šta podrazumeva pod "sveže pripremljenu hranu"? Recimo za doručak.....šta dati detetu a da je zdravo? Ne postoji! I ako čovek sam drži svinje on ih hrani sa koncentratom a ako ih ne hrano koncentratom daje im kukuruz koji se tretira raznim hemikalijama....Tako isto i sa povćem,voćem...sve se prska,prehranjuje itd. Pa o čemu onda pričamo,o kojoj zdravoj hrani?

  • Vanja BG

    26. oktobar 2015 | 18:55

    Ma sve to znam. Znam i da treba jesti puno voca, povrca, setati, ne nervirati se, meditirati, ici na vezbe, jesti ribu, klice, zrnevlja.....Nego kako preziveti kad skolujes srednjoskolca i studenta, kad ja i muz imamo po 50 godina, kad imas bolesnog roditelja, i kad sve to sa 40.000 din jedne plate. Kako da ostanes zdrav kada ti 5 godina niko ne odgovori na CV? Jedes ono za sta imas para. A ovi saveti su za ljude koji nemaji elementarne egzistencijalne probleme.

  • Mica

    27. oktobar 2015 | 17:55

    Hoce li onda izbaciti tu hranu iz vrtica i skola,jer znam da deca to dobijaju za uzinu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA