Čerčil je jednom rekao nešto za Balkan i Evropu, a to važi i dan-danas!

Bečki "Standard" navodi da su "Makedonija i Srbija ne samo siromašnije, već i nestabilnije od Grčke", i tvrdi da "tamošnje bezbednosne strukture nisu dorasle velikim krizama"

  • 19

Bilo bi opasno granicu zatvoriti počev od Slovenije ili Hrvatske, jer bi time Srbija, Makedonija i Grčka bile dovedene u potpuno nekontrolisanu situaciju, ocenjuje danas bečki dnevnik "Standard" i upozorava da su se odnosi u regionu pogoršali zbog izbegličke krize.

List piše da bi najmanje zlo bilo jačanje desnih političkih snaga i da su "opasnosti mnogo veće", jer bi "preopterećenje u migrantskoj krizi moglo dovesti do političke zloupotrebe, nasilja i rastuće nesigurnosti".

"Standard" navodi da su "Makedonija i Srbija ne samo siromašnije, već i nestabilnije od Grčke", i tvrdi da "tamošnje bezbednosne strukture nisu dorasle velikim krizama".

- Makedonska administracija je upravljana dubokim partijskim interesima, i može u svako doba biti upotrebljena za manipulacije - piše list.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Čerčil je Balkan okarakterisao kao "mekani stomak Evrope", odnosno mesto na kome je "stari kontinent" najranjiviji, a to je tačno i danas, navodi bečki list.

"Standard" ukazuje da je sredinom septembra moglo da se vidi na mađarskoj granici šta se dešava kada jedna zemlja zatvori granice, podsećajući da je grupa mladih, spremna na nasilje, počela da nasrće na policiju i pokušavala da na silu pređe preko granice.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ako se granice zatvaraju, onda samo od juga ka severu, u koordinaciji između Grčke i suseda Bugarske, Makedonije i Albanije, koja bi mogla biti deo sledeće rute. Pošto se radi o Šengenskim granicama, EU bi mogla da pomogne kao na granici prema Turskoj - podvlači "Standard".

Prema oceni austrijskog lista, sada je važno da se ne gleda u stranu već ozbiljno shvati preopterećenost, i strateški pametno i odgovorno reaguje kako se ne bi ugrozila stabilnost u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Da li je Čerčil bio u pravu....

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раде

    8. novembar 2015 | 08:42

    Па нисам баш сигуран ми смо (југо-источна Европа) на граници са Азијом другом религијом и политиком са којом смо у сукобу одавно.Највише нас је дестабилисао ,,долазак,, Турака .Са друге стране северњаке је увек било брига за нас осим само када су имали користи од тога .Најбоље је ,,Острвљанима'' Британцима мешају чорбу свима њима најбоље а осталима ништа или најгоре....

  • Cionista

    8. novembar 2015 | 13:41

    Pa kad ti isti ljudi to rade. Dovelo nam muslimane na nase prostore i onda samo potpaljuju vatru. Daj da njima umesto velsa ili skotske tamo stavimo albaniju i muslimanski deo bosne pa da ih onda vidim. Bagra zapadnjacka

  • Dag

    8. novembar 2015 | 17:42

    Uvek ste bili na Balkanu.I sad nam poturate, podbulog "prestolonaslednika",koga ste se - jedva resili...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA