HUMANO: Garda Vojske Srbije donirala specijalna kolica momku obolelom od cerebralne paralize (FOTO)

Delegacija Garde Vojske Srbije je realizovala povratnu posetu porodici D. K. (20) iz sela Karađorđevo, teško obolelom od cerebralne paralize kome je donirala specijalna kolica i pomagala za kupanje

  • 2

U selu Parage, Garda Vojske Srbije realizovala je projekat "Vojni lekar na selu". U okviru projekta pregledano je 115 pacijenata od kojih 113 u seoskoj ambulanti, a dva na kućnim adresama. Pregledano stanovništvo nema redovnu medicinsku zaštitu jer to selo od 1.039 stanovnika u smislu zdravstvene zaštite podržava jedan lekar koji je u zdravstvenoj ambulanti dva do tri sata dnevno.

ONA JE INSPIRACIJA: Napisala je roman svojim nožnim prstima (FOTO) (VIDEO)

U okviru projekta, stanovnicima sela Parage je pored opšteg pregleda, i pregleda abdomena, vršen je pregled putem EKG-a i merenje glukoze u krvi, a potom, u skladu sa utvrđenom dijagnostikom i odgovarajuća terapija.

O stručnosti sedmočlane ekipe Garde koja je realizovala projekat govori podatak da je tu učestvovao i lekar koji je tokom svoje karijere u sanitetskim timovima učestvovao u tri multinacionalne operacije, od kojih dve u Čadu i jednoj u Centralnoafričkoj republici.

Rezultati projekta bili su odmah vidljivi, jer je kod pregledanih pacijenata otkriven veliki broj zdravstvenih problema za koje pacijenti nisu znali i time im je zasigurno produžen život.

- Hvala vam veliko, dali ste nam veliku pomoć. Ovo je prvi put da sam video vojne lekare, sve je lepo organizovano i drago mi je da vas vidim ovde - rekao je jedan deka kojeg su obišli lekari.

Foto: Vladimir Milovanović Foto: Vladimir Milovanović

Kod jednog pacijenta otkriven je dijabetes, kod dva hipertenzija i kod više od deset problemi kardiološke prirode. Veliki deo stanovnika koji nema naviku da se redovno pregleda kod lekara, a iniciran ovim projektom susreo se sa doktorima prvi put posle nekoliko godina.

Foto: Vladimir Milovanović Foto: Vladimir Milovanović

Projekti GVS "Vojni lekar na selu", kao takvi, imaju dugoročan pozitivan efekat na civilnu populaciju u mnogo širem obimu od broja pregledanih stanovnika jer se utiče na razvoj svesti o važnosti redovnih poseta lekaru i preventivnoj medicinskoj zaštiti.

U drugom delu projekta, delegacija Garde Vojske Srbije posetila je dečaka Danijela Karačonina (20) iz sela Karađorđevo, koji je teško oboleo od cerebralne paralize. Njemu je, na inicijativu Garde, a u saradnji sa Udruženjem pronalazača i inovatora i rukovodstvom opštine Bačka Palanka uručena donacija u vidu specijalnih kolica i pomagala za kupanje. Njegovoj porodici time je u mnogome olakšana svakodnevnica i omogućeno normalno svakodnevno funkcionisanje.

Foto: Vladimir Milovanović Foto: Vladimir Milovanović

-  Zahvaljujem se svima od srca, dosta nam znači ova pomoć ali i podrška, kako Gardista Vojske Srbije tako i svih ostalih ljudi. Ova kolica koja smo dobili i pomagalo prilikom kupanja će nam svakako dosta pomoći, bez toga nam je baš bilo teško. Sada će biti lakše i njemu i nama - rekla je majka ovog dečaka Toda Karačonin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Миња

    26. novembar 2015 | 14:53

    Kapa dole!!!

  • Vojska

    26. novembar 2015 | 15:56

    Uvek uz svoj narod, kako u prošlosti tako će i u budućnosti. Jednostavno Vojska je narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA