OVAJ SRBIN JE POSLEDNJI OD SVOG KOVA: Iglom i koncem čini čuda (FOTO)

Nošnju šije od čoje. Za čakšire i jelek potrebna su mu dva dana. Košulje kupuje, pa posebno ukrašava, opet ručno. Sve to radi sa zadovoljstvom

  • 0

Goran Denić (53) iz Prokuplja još uvek koncem i iglom šije i ukrašava narodnu nošnju, pa je tako on jedini terzija u topličkom kraju. Kao koreograf u lokalnom Kulturno-umetničkom društvu "Abrašević" Goran je sve nošnje igrača sam ukrasio i sašio.

Srbi spremaju nešto spektakularno što će ući u Ginisovu knjigu rekorda!

- Muški jelek, pa i čakširi i mogu da se šiju na mašini, ali nije isto kada mašinski ušivate postavu, kada mašinski ušivate ukrasne gajtane i trake, ili da lepite aplikacije Sam krojim i šijem, radim, kako kažu, terzijski, jer nema ništa lepše od ručnog veza na ženskoj kecelji. S druge strane, ženski jelek je gotovo nemoguće sašiti na mašini - objašnjava nam Denić kojeg svi znaju kao Denču.

Vez i šivenje je naučio na časovima domaćinstva, a iz tih školskih dana datira i njegova ljubav prema narodnoj igri i folkloru. Folklor igra od 1976. godine, a od 1998. potpuno se posvetio koreografiji i organizovanju folklorne sekcije pri Domu kulture.

Nošnju šije od čoje. Za čakšire i jelek potrebna su mu dva dana. Košulje kupuje, pa posebno ukrašava, opet ručno. Sve to radi sa zadovoljstvom, kao da osmišljava igru za igrače.

- Iako me je davnih sedamdesetih pokojni nastavnik fizičkog Mileta Jovanović isterao iz folklorne sekcije i rekao da od mene nikad neće biti igrač, nisam odustao. Nije računao na to da ću da budem koreograf, i terzija - kroz osmeh kaže Denča.

Dok je njegovih vrednih ruku, članovi “Abraševića” ne moraju da brinu, jer će uvek da budu obučeni kako dolikuje, kao pravi folkloristi koji sijaju na sceni!

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA