Ovaj Rus je obavio prvi let u SRPSKOM VAZDUHOPLOVSTVU i to pilotirajući TURSKIM avionom, koji su zaplenili SRBI! (FOTO)

Dva aviona francuskog proizvođača "Robert Esnault-Pelterie" poslata su 1912. iz fabrike vozom za Carevinu Tursku, ali tamo nikada nisu stigla - na železničkoj stanici u Nišu zaplenili su ih Srbi

  • 0
Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Ruski pilot u srpskoj vojsci Aleksandar A. Agafonov, prvi je upravljao zaplenjenim turskim avionom, koji je zaplenjen u Nišu. Na fotografiji iz tog perioda vide se Aleksandar A. Agafonov i njegov mehaničar Vladimir F. Sevaljev kako poziraju pored zarobljenog aviona R.E.P turskog vazduhoplovstva, 1912. godine.

Ovo je RUSKI HEROJ koji je preživeo napad Turske i pad aviona! (VIDEO)

Dva aviona francuskog proizvođača "Robert Esnault-Pelterie" poslata su iz fabrike vozom za Carevinu Tursku, ali tamo nikada nisu stigla - na železničkoj stanici u Nišu zaplenili su ih Srbi.

U nedostatku domaćih pilota, prvi let izveo je ruski pilot Agafonov, angažovan da leti za novoformirano srpsko vazduhoplovstvo.

Avioni su učestvovali u Prvom svetskom ratu i uništeni su u povlačenju ka Albaniji 1915. godine. Ovu priču objavio je Bane Gajić na svom Fejsbuk profilu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA