Srbija plaća MILION zbog ubistva Hrvata kod Šida!

U saopštenju se podseća da su u noći između 29. i 30. jula 1993. godine u sremskom selu Kukujevci Goran Vuković i Pavle Drašković, pripadnici dobrovoljačke jedinice iz Srbije, koja je ratovala u okviru Vojske Republike Srpske Krajine, nasilno ušli u kuću porodice Oskomić

  • 6

Prvi osnovni sud u Beogradu naložio je Republici Srbiji da Stjepanu Oskomiću iz Kukujevaca isplati milion dinara odštete zbog etnički motivisanog ubistva njegovih roditelja Agice i Nikole Oskomić u julu 1993. godine u Kukujevcima, kod Šida.

 

UBIĆU 10 VOJNIKA ZBOG TERORISTE IZ SARAJEVA: Došao ispred kapije kasarne i pretio bombom

 

Tom prvostepenom presudom, na koju država ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, u celosti je usvojen tužbeni zahtev Oskomića za naknadu štete, naveo je Fond za humanitarno pravo, koji zastupa Stjepana Oskomića u ovom predmetu.

 

FHP ističe da je ovo prva presuda za naknadu štete u vezi sa zločinima prema Hrvatima u Srbiji počinjenim početkom 1990-ih godina.

 

U saopštenju se podseća da su noći između 29. i 30. jula 1993. godine u sremskom selu Kukujevci Goran Vuković i Pavle Drašković, pripadnici dobrovoljačke jedinice iz Srbije, koja je ratovala u okviru Vojske Republike Srpske Krajine, nasilno ušli u kuću porodice Oskomić.

 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

U kući su zatekli Stjepanove roditelje, Nikolu (53) i Agicu (50) Oskomić, kao i osamdesetsedmogodišnju staricu Mariju Tomić, Agičinu tetku.

 

Vuković i Drašković su zatečene ukućane vezali i udarali, da bi ih potom na svirep način ubili hicima iz pištolja u glavu.

 

Za taj zločin Okružni sud u Sremskoj Mitrovici je 26. aprila 1996. godine osudio Gorana Vukovića na 15 godina zatvora za krivična dela ubistva iz niskih pobuda i izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

 

Pavle Drašković je, kako se navodi, osuđen na 10 godina zatvora za ubistvo jednog drugog lica slovačke nacionalnosti (Stevana Krošlaka iz Sota), kao i za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

 

 

Pored njih, osuđen je i Milan Nikolić zvani "đeneral" na tri i po godine zatvora zbog podstrekavanja na nacionalnu, rasnu i versku mržnju, razdor i netrpeljivost.

 

Presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije 13. septembra 1999. godine.

 

FHP je u ime Stjepana Oskomića 2006. godine podneo tužbu za naknadu nematerijalne štete protiv Republike Srbije, zbog odgovornosti države za nesprečavanje akata nasilja.

 

Prvi osnovni sud je presudom iz 2012. godine odbio tužbeni zahtev, uz obrazloženje da su protekli rokovi za podizanje takve tužbe, ali je tu presudu ukinuo Apelacioni sud u martu ove godine i naložio da se suđenje ponovi.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raspucin

    30. novembar 2015 | 13:32

    Mi nismo narod više i ne postojimo...

  • shke

    30. novembar 2015 | 13:16

    NEĆU DA PLATIM!!!

  • B.B.

    30. novembar 2015 | 23:25

    Zalosno da na ovakav nacin neko hoce da zaradi, za mene nema tih para koliko vrede moji najbliznji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA