ISTORIJSKI DAN ZA ĐETIĆE: Sutra odluka da li CRNA GORA ulazi u NATO!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručo je juče u Briselu da odluka o priključenju Crne Gore NATO-a još nije doneta, te da će to biti učinjeno u sredu

  • 20

Dan uoči donošenja odluke o tome da li će Crna Gora biti pozvana da se priključi NATO-u, rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je u prošlom mesecu sprovela agencija DAMAR, pokazali su da je "za" članstvo u NATO 47, a "protiv" 38 odsto ispitanih građana.

"GAZE SEĆANJA NA ŽRTVE BOMBARDOVANJA '99": Ruska Duma protiv ulaska Crne Gore u NATO

Stav po tom pitanju nema 14,8 odsto građana. Na pitanje da li bi na eventualnom referendumu glasali za učlanjenje u NATO, ako bi to bio uslov ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, 49,2 odsto ispitanika je odgovorilo "da" , 36,1 odsto je kazalo "ne", dok 14,7 odsto nema stav.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručo je juče u Briselu da odluka o priključenju Crne Gore NATO-a još nije doneta, te da će to biti učinjeno u sredu.

 

- Ostaje još posla - a to je pozivnica Crnoj Gori koja bi započela proces pristupanja. To bi bila istorijska odluka i signal naše kontinuirane podrške i posvećenosti Zapadnom Balkanu. Ali, u ovom trenutku je rano prejudicirati o tome da li će odluka o pozivu stići - rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, preneli su crnogorski mediji.

Predsednik Filip Vujanović izjavio je sinoć da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO, te da su mu to, kako je rekao, vrlo jasno potvrdili sa najvećih adresa Alijanse.

Vujanović je, nakon učešća na samitu UN o klimatskim promenama u Parizu, kazao da će dan kada Crna Gora dobije poziv za NATO, biti veliki za državu.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Mogu reći sa punom izvesnošću prognoze za našu pozivnicu u NATO-u. Svi su saopštili da je Crna Gora zaslužila taj poziv i da smo sa jednim vrlo vrednim delovanjem, pokazali da smo u stanju da osvojimo standard NATO-a - rekao je Vujanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Sjedinjene Američke Države će podržati upućivanje poziva Crnoj Gori da se pridruži NATO-u na sastanku ministara spoljnih poslova Alijanse, saopštila je Elizabet Trudo, direktorika kancelarije za odnose sa medijima u Stejt Departmentu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- U septembru smo saopštili da Sjedinjene Države podržavaju upućivanje pozivnice Crnoj Gori, pod uslovom da ostvari dalji napredak u oblasti vladavine prava i poveća javnu podršku. Pozdravljamo veliki napredak koji je crnogorska vlada postigla u tim oblastimo i spremni smo da podržimo upućivanje pozivnice Crnoj Gori na sastanku ministara inostranih poslova NATO-a u decembru - kazala je Trudo, preneli su podgorički mediji.

Ona je dodala da SAD veruju da će članstvo Crne Gore u NATO-u doprineti bezbednosti Balkana i Evrope.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA