VEĆI DEO NAFTE JE U ASADOVIM RUKAMA: Islamska država je prodaje Siriji, mali deo ide Turskoj!

Vojnici Islamske države su zaradili 500 miliona dolara prodajom nafte na crnom tržištu i opljačkali do milijardu dolara iz banaka u Siriji i Iraku, rekao je viši zvaničnik američkog ministarstva u pripremljenom govoru

  • 9

Kao što je poznato, vojnici Islamske države trguju naftom vrednom čak do 40 milijuna dolara mesečno, a znatne količine prodaju vladi predsednika Bašara al-Asada, dok deo prelazi preko granice u Tursku, rekao je u četvrtak visoki zvaničnik američkog ministarstva finansija Adam Szubin.

VEĆINA ĆE VAS ŠOKIRATI: Ovo je 10 najbizarnijih činjenica o ISIS-u

- Islamska država prodaje mnogo nafte Asadu -  rekao je Szubin, službenik za terorizam i finansijsku obaveštajnu delatnost u američkom ministarstvu finansija, institutu Čatam Haus u Londonu.

- To dvoje nastoje da unište jedno drugo, a ipak učestvuju u trgovini vrednoj milione i milione dolara - izjavio je.

- Količine o kojima govorimo i iznosi novca o kojima govorimo su znatni - rekao je Szubin.

Szubin je rekao kako "daleko najveća količina" nafte Islamske države završava pod Asadovom kontrolom dok se deo potroši u područjima Islamske države, ali i da deo završava u kurdskim područjima i Turskoj.

- Mali deo prelazi preko granice u Tursku - rekao je Szubin.

Vojnici Islamske države su zaradili 500 miliona dolara prodajom nafte na crnom tržištu i opljačkali do milijardu dolara iz banaka u Siriji i Iraku, rekao je u pripremljenom govoru.

- Mislimo da ID stiče svoj profit na izvorima nafte i mada njihova nafta završava na raznim mestima to nije zapravo pritisak koji želimo kada je reč o zaustavljanju priliva finansija - sve se svodi zapravo na uništenje njihove infrastrukture - rekao je Szubin.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • drajver

    11. decembar 2015 | 12:13

    Na izlazu iz Turske u terminalu postoji benzinska stanica na kojoj kamion mogu da kupe do 550L po ceni od 1,58lira sto je 55centi po litri. odakle???kako???turci su najveci prevaranti,bezobrazni,a o postovanju njihove vere da ne pricam.za Tv su svi vernici a da ih vidite na putu i daleko od ociju osude.lazu turci za sve pare

  • Cao

    11. decembar 2015 | 12:42

    Amerikanci to rekoše, najveci pljackaši i teroristi ikada.Što ne dobiju milom to uzimaju silom a večito druge krive.

  • Kika

    11. decembar 2015 | 20:03

    Zato su se obe sile okrenule protiv Asada, da mu izvuku naftu na silu. Koji grabljivci, olos i jedni i drugi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA