≫ 

STIHOVI IZ KURANA OD KOJIH TERORISTI OKREĆU GLAVU: Alah je pozivao na MIR, a ne na rat i ubijanje! (FOTO)

"Nepravda se može uzvratiti istom mjerom, a onoga koji oprosti i izmiri se Allah će nagraditi; On, uistinu, ne voli one koji nepravdu čine", kaže jedan stih u Kuranu. Drugi dodaje: "Strpljivo podnositi i praštati – tako treba svaki pametan postupiti". Zbog čega onda oružje u rukama fanatika?

  • 31

Pre dva dana u Nici se dogodio stravični masakr kada je Tunišanin Muhamedom Bulalom uleteo na šetalište i usmrtio najmanje 84 osobe. Samo dan kasnije, u Turskoj je došlo do pokušaja državnog udara i rušenja Redžepa Tajipa Erdogana. U Turskoj je do sukoba došlo između islamista i sekularista, odnosno islamista i vojske (koja je pokušala puč) odnosno zaštitnika sekularizma. Nama kao "nevernicima" nije ni na kraj pameti da tumačimo kuranske stihove, to ostavljamo samim muslimanima među kojima većina u svojoj svetoj knjizi traži pozive na mir, a ne pozive na rat.

Neobično nam je međutim to što islamisti, a posebno pripadnici Islamske države, naprosto ignorišu mirotvoračke pozive Boga u koga veruju, a lepe se samo za one kojima mogu da opravdaju krvoločni poriv i želju za oduzimanjem tuđih života.

Foto: Guliver/Gokhan Sahin/Getty Images Foto: Guliver/Gokhan Sahin/Getty Images

Razume se, oni koji žele da ubijaju uvek mogu da kažu da se delovi jedne knjige ne mogu čupati iz konteksta, te da se tako ne mogu čupati iz konteksta ni stihovi Kurana, da se taj sveti spis mora obujmiti umom odjednom, u celini.

To je tačno, no, ipak, bez obzira na to, upravo su specifični delovi Kurana ono što na šta se poziva neko ko odrubi glavu drugom ljudskom biću, tamo negde u dalekom Mosulu ili u nešto bližem Sirtu.

Kuran, jedan od najstarijih primeraka. Foto: Tanjug/AP Kuran, jedan od najstarijih primeraka. Foto: Tanjug/AP

Ne kažemo da takvih ratobornih stihova u Kuranu nema, ima ih (mada su uglavnom ozbiljno uslovljeni sklopom nekih specifičnih okolnosti), ali takođe - kao što ćete uskoro videti - ima i onih koji napominju da je bolje oprostiti i slediti put mira, nego ići lakšim putem i uzeti mač. Ovo prvo, teži put, kaže Kuran, bolje se nagrađuje.

(Napomena: Svi stihovi iz Kurana koje ćete biti u prilici da pročitate u ovom tekstu preuzeti su iz prevoda Besima Korkuta, prevoda koji se smatra najboljim jugoslovenskim. Nismo želeli ni na koji način da modifikujemo taj prevod, tako da ćete u okviru citata nailaziti na ijekavicu i na reč "Allah", dakle sa dvostrukim slovom L.

Ispred svakog stiha, u zagradi, možete da vidite broj. Prva cifra označava poglavlje u kojem se stih nalazi, a iza dvotačke je broj konkretnog stiha. Tamo gde smo zbog dužine stiha izdvojili samo jedan njegov deo, videćete tri tačke u uglastoj zagradi. Vezane stihove koji se ređaju jedan iza drugog smeštali smo u jedan paragraf, osim kod prva tri citata jer su sami po sebi dugački.)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Elem, ilustracije radi, džihadisti se hvataju ovakvih citata:

(4:89): Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte,

Mislili su da im čitaju delove iz Kurana, ali su svi ostali u šoku kada su im rekli pravu istinu! (VIDEO)

(4:90): osim onih koji se sklone kod nekog plemena s kojim vi imate ugovor o nenapadanju, ili vam dođu, a teško im je da se bore protiv vas ili plemena svog. A da Allah hoće, okrenuo bi ih protiv vas i oni bi se, uistinu, protiv vas borili. Ako vas takvi ostave na miru i ne napadaju vas, i ako vam ponude mir, onda vam Allah ne daje nikakva prava protiv njih.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(4:91): Vi ćete nailaziti i na one koji žele biti sigurni i od vas i od naroda svog; kad god se pozovu da budu mnogobošci, vrate se u bezvjerstvo. Ako se oni ne okane vas i ne ponude vam mir i ako ne prestanu vojevati protiv vas, vi ih hvatajte i ubijajte gdje god ih stignete, puno pravo vam dajemo protiv njih.

Sa druge strane, evo stihova koje ti isti ljudi u potpunosti ignorišu, ili ih tumače na neki svoj način.

Za početak, pogledajte ovaj prvi primer u kojem se otvoreno govori o onima "pokvarenih srca" koji se povode manje jasnim delovima Kurana, zato što su "željni smutnje" i "svog tumačenja", iako njihov smisao "zna samo Alah".

MESTO ŽENE U ISLAMU: Vredi kao pola čoveka na sudu, ali nije baš sve crno kao zastava Islamske države (FOTO)

Foto: AP Foto: AP

(3:7): On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: "Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" – A samo razumom obdareni shvaćaju.

Jasno vam je u kom će smeru ići ovaj tekst, ili bolje reći zbirka kuranskih stihova koji su dostupni svim pojedinačnim pripadnicima Islamske države (i svakom čoveku koji želi da nauči nešto novo, bio on musliman ili ne), od kojih oni okreću glave i biraju samo ono što im paše i odgovora.

Ovako Kuran govori o miru:

(2:208): O vjernici, živite svi u miru i ne idite stopama šejtanovim; on vam je, zaista, neprijatelj otvoreni.

Pogled na Crno more sa vrha minareta Velike džamije u Konstanci, u Rumuniji. Prvobitni njen naziv je bio džamija Karola I. Foto: Wikimedia Commons/Alexandra Morton Tyers Pogled na Crno more sa vrha minareta Velike džamije u Konstanci, u Rumuniji. Prvobitni njen naziv je bio džamija Karola I. Foto: Wikimedia Commons/Alexandra Morton Tyers

KURAN O OVOM TALASU MIGRACIJA: Sveta knjiga islama pre 1600 godina najavila izbegličku krizu? (FOTO)

(2:224): I neka vam zakletva Allahom ne bude prepreka u ispravnom životu, na putu čestitosti i u nastojanju da pomirite ljude. – A Allah sve čuje i sve zna.

(8:61): Ako oni budu skloni miru, budi i ti sklon i pouzdaj se u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i sve zna.

(25:63): A robovi Milostivoga su oni koji po Zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove, odgovaraju: "Mir vama!".

(56:25): U njima (Dženetskim baščama, odnosno raju; prim. nov.) neće slušati prazne besjede ni govor grješni, (56:26): nego samo riječi: "Mir, mir!"

Velika džamija u Damasku, poznata i kao Umejadska džamija, mesto je u kome je Ibn Tajmija predavao tokom većeg dela svog života. Foto: Wikimedia Commons/United States Library of Congress Velika džamija u Damasku, poznata i kao Umejadska džamija, mesto je u kome je Ibn Tajmija predavao tokom većeg dela svog života. Foto: Wikimedia Commons/United States Library of Congress

Ovako Kuran govori o praštanju:

ALIJIN PAKT SA ĐAVOLOM: 11 činjenica o bosanskim mudžahedinima koje niste znali (VIDEO)

(42:40): Nepravda se može uzvratiti istom mjerom, a onoga koji oprosti i izmiri se Allah će nagraditi; On, uistinu, ne voli one koji nepravdu čine. (42:41): Neće odgovarati onaj koji istom mjerom uzvrati za pretrpljenu nepravdu, (42:42): a odgovaraće oni koji ljude tlače i bez ikakva osnova red na Zemlji remete; njih čeka bolna patnja. (42:43): Strpljivo podnositi i praštati – tako treba svaki pametan postupiti.

Ovako Kuran govori o smutnji i onima koji na zemlji Zemlji prave nered:

(2:11): Kada im se kaže: "Ne remetite red na Zemlji!" – odgovaraju: "Mi samo red uspostavljamo!" (2:12): Zar?! A, uistinu, oni nered siju, ali ne opažaju.

Džamija Džahan-Numa ("džamija koja reflektuje svet"), skraćeno Džama, nalazi se u Delhiju u Indiji. Sagradio ju je mogulski car Šah Džahan u periodu 1644-56. Foto: Wikimedia Commons/Jorge Royan Džamija Džahan-Numa ("džamija koja reflektuje svet"), skraćeno Džama, nalazi se u Delhiju u Indiji. Sagradio ju je mogulski car Šah Džahan u periodu 1644-56. Foto: Wikimedia Commons/Jorge Royan

(2:60): [...] "Jedite i pijte Allahove darove, i ne činite zlo po Zemlji nered praveći!"

BOSANSKI UVOD U PARISKI POKOLJ: Slediće vam se krv od snimka na kome mudžahedini likvidiraju nemoćne Hrvate (VIDEO)

(8:25): I izbjegavajte ono što će dovesti do smutnje koja neće pogoditi samo one među vama koji su krivi, i znajte da Allah strašno kažnjava.

(60:8): Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone – Allah, zaista, voli one koji su pravični.

Ovako Kuran govori o ljudima i stvarima koje Alah ne voli:

Vazir-kanova džamija, Lahor, Pakistan. Gradnja je počela 1634, a trajala je sedam godina, tokom vladavine mogulskog cara Šaha Džahana, inače graditelja i Tadž Mahala. Ime je dobila po svom arhitekti. Foto: Wikimedia Commons/Guilhem Vellut Vazir-kanova džamija, Lahor, Pakistan. Gradnja je počela 1634, a trajala je sedam godina, tokom vladavine mogulskog cara Šaha Džahana, inače graditelja i Tadž Mahala. Ime je dobila po svom arhitekti. Foto: Wikimedia Commons/Guilhem Vellut

(2:190): I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! – Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu.

OVO JE PARISKO KOSOVO: Sve o predgrađu Sen Deni, leglu džihadista, krvavih pokolja i masakra (FOTO)

(2:205): Čim se neki od njih dočepa položaja, nastoji napraviti na Zemlji nered, ništeći usjeve i stoku. – A Allah ne voli nered!

(3:57): A onima koji budu vjerovali i dobra djela činili, On će njima punu nagradu dati. – Allah ne voli nasilnike.

(4:148): Allah ne voli da se o nepravdi glasno govori, to može samo onaj kome je učinjena nepravda. – A Allah sve čuje i sve zna.

Unutrašnje dvorište nekadašnje šiitske džamije Uvais al-Karni koju su pripadnici Islamske države sravnili sa zemljom. Foto: Wikimedia Commons/Lazhar Neftien Unutrašnje dvorište nekadašnje šiitske džamije Uvais al-Karni koju su pripadnici Islamske države sravnili sa zemljom. Foto: Wikimedia Commons/Lazhar Neftien

(5:64): [...] Kad god pokušaju potpaliti ratnu vatru, Allah je ugasi. Oni nastoje na Zemlji smutnju praviti, a Allah ne voli smutljivce.

(7:56): I ne pravite nered na Zemlji, kad je na njoj red uspostavljen, a Njemu se molite sa strahom i nadom; milost Allahova je doista blizu onih koji dobra djela čine.

(7:74): I sjetite se da ste Njegovom voljom postali nasljednici Ada i da vas je On na Zemlji nastanio; u ravnicama njezinim palate gradite, a u brdima kuće klešete. I neka su vam uvijek na umu Allahove blagodati, i ne činite zlo po Zemlji nered praveći!"

U ŠTA SVE VERUJE ISLAMSKA DRŽAVA: Sudariće se s armijom Rima u gradu Dabiku (FOTO)

Ortodoksni Jevreji žele da sruše ovu lepotu koju muslimani zovu Kupola na steni. Foto: Wikimedia Commons/Chris Flook Ortodoksni Jevreji žele da sruše ovu lepotu koju muslimani zovu Kupola na steni. Foto: Wikimedia Commons/Chris Flook

(11:85): O narode moj! Pravo mjerite i na litru i na kantaru i ne zakidajte ljudima stvari njihove i ne činite zlo po Zemlji praveći nered.

(28:77): "i nastoj da time što ti je Allah dao stekneš onaj svijet, a ne zaboravi ni svoj udio na ovome svijetu i čini drugima dobro, kao što je Allah tebi dobro učinio, i ne čini nered po Zemlji, jer Allah ne voli one koji nered čine."

(28:83): Taj drugi svijet daćemo onima koji ne žele da se na Zemlji ohole i da nered čine, a one koji se Allaha boje čeka sretan kraj.

(50:6): A zašto ne pogledaju nebo iznad sebe? – kako smo ga sazdali i ukrasili i kako u njemu nema nereda!

Da li ima svrhe oružjem terati ljude da veruju? Evo šta o tome kaže Kuran:

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(28:56): Ti, doista, ne možeš uputiti na Pravi put onoga koga ti želiš uputiti – Allah ukazuje na Pravi put onome kome On hoće, i On dobro zna one koji će Pravim putem poći.

OVAJ ČOVEK JE IDOL ISLAMISTA: "Svako da mi donese po dve ljudske glave! Inače..." (FOTO)

Naredni stih iz Kurana je najglasniji udar na ideju da se u pariskom klubu može pucati u nedužnu decu, a istovremeno računati na raj:

(5:32): Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao.

Kuran govori i o tome da je važno činiti dobra dela, umesto zlih, i o tome da će i hrišćani i Jevreji imati svoje mesto raju:

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(2:62): One koji su vjerovali, pa i one koji su bili jevreji, kršćani i sabejci – one koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili – doista čeka nagrada od Gospodara njihova; ničega se oni neće bojati i ni za čim neće tugovati!

(2:82): A oni koji budu vjerovali i dobra djela činili – oni će stanovnici Dženneta biti i u njemu će vječno boraviti.

(2:195): I imetak na Allahovom putu žrtvujte, i sami sebe u propast ne dovodite, i dobro činite – Allah, zaista, voli one koji dobra djela čine.

(5:9): Onima koji budu vjerovali i dobra djela činili Allah obećava oprost i nagradu veliku.

Čak, Kuran kaže i da ljudi treba da se takmiče u tome ko će više dobrih dela da učini:

Foto-montaža: Profimedia, Tanjug/AP, ISIS Foto-montaža: Profimedia, Tanjug/AP, ISIS

(2:148): Svako se okreće prema svojoj kibli, a vi se potrudite da druge, čineći dobra djela, pretečete! Ma gdje bili, Allah će vas sve sabrati – Allah, zaista, sve može.

Konačno, za kraj, evo jednog kuranskog stiha koji može izgledati i kao pitanje upućeno pripadnicima Islamske države:

(2:44): Zar da od drugih tražite da dobra djela čine, a da pri tome sebe zaboravljate, vi koji Knjigu učite? Zar se opametiti nećete?

Zbog čega mislimo da je baš taj stih prikladan?

Pa, zbog (2:231): "Allaha se bojte i da Allah sve zna - na umu imajte!"

(K. H.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dža Bu

    16. jul 2016 | 15:53

    Kontradiktorna knjiga koja tvrdi da je zemlja ravna ploča

  • Nesa

    16. jul 2016 | 15:43

    Oni ga tumace onako kako njima odgovara, nisu to nikakvi vernici nego bezboznici, banditi i teroriisti koji sve da ih skupis na gomilu nemaju grama mozga.

  • Pravoslavlje

    17. jul 2016 | 09:49

    35% muslimana u Francuskoj podrzava teroristicke napade, u zemljama bliskog istoka taj broj je mnogo veci. ISLAM NIJE RELIGIJA MIRA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA