METLE: U ovoj stvari su Srbi 4. na svetu, a nijedna VEŠTICA ne može bez toga! (FOTO)

- Njome se čisti,preti,tera živina,sklanja paučina,a bogami i udara.Za sve služi,ona je jedno od najuniverzalnijih sprava koje je čovek izmislio kaže malo kroz šalu, malo sa poštovanjem, Muarem Ališanović (69) iz Prokuplja, u čijoj se užarskoj radnji staroj preko 100 godina između ostalog proizvode i metle

  • 6

Svaka roba ima svoga kupca, kao što svaka veštica ima svoju metlu. Bez veštica možemo, ali bez metle Srbija ne bi bila to što jeste. Niti bi bila četvrta zemlja u kojoj se one najviše proizvode i izvoze. I kako kažu proizvođači, prodaja ide odlično.

 

MORALA SAM DA ZAJAŠEM METLU: Novinarka pokušala da postane prava VEŠTICA!

 

Njome se čisti, preti, tera živina, sklanja paučina, a bogami i udara. Za sve služi, ona je jedno od najuniverzalnijih sprava koje je čovek izmislio. Još ove sa velikom drškom imaju namenu gotovo svugde, pa se najviše i traže - kaže malo kroz šalu, malo sa poštovanjem Muarem Ališanović (69) iz Prokuplja u čijoj se užarskoj radnji staroj preko 100 godina između ostalog proizvode i metle!

 

On nam objašnjava da postoje četiri osnovne vrste metli, a da su najpopularnije one sa dugačkom drškom, koje narod vezuje za veštice i takozvane „balkanke“ bez ikakve drvene drške.

 

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

 

-Metlu nije teško napraviti i za njenu izradu treba svega dvadesetak minuta. Potrebna je samo dobra volja, dobar sirak i najprostija mašina na svetu, koja nema čak ni motor i ne košta ni 10 evra, a koja liči na stegu. Kvalitet metle zavisi od toga kako se iglom sašije. Ukoliko se malo potrudi,svaki čovek može da je napravi - kaže naš sagovornik, koji je zanat nasledio od pradedemdede, oca, a već ga je predao i sinu Safetu.

 

I dok nam pokazuje kako se metla šije, Muarem objašnjava da se sirak kupuje u selu Požeženo kod Beograda, gde se svim meštani bave proizvodnjom sirka.

 

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

 

- Kada odem tamo sirak uzimam na bale,a cena zavisi od toga kako se dogovorim sa proizvođačem. Drvene ručke uvek kupujem kod stolara Zvonka u Kruševcu, jer je on najbolji. Mene metla košta oko 130 dinara, a ovde se prodaje od 200-250 dinara - odaje nam tajnu Muarem, koji je raspoložen za priču.

 

Kaže da nije znao da se u Srbiji najviše proizvode metle, ali da je to posao koji uvek ima tržište i sa njim nema greše.

 

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

 

- Ma već sam vam rekao čemu sve služe, pa i sami vidite da se bez nje ne može zamisliti kuća. Onda je i logično što se traži. Još je i cena pristojna, a i ne traje baš kratko - završava naš sagovornik.

 

Metle se ipak traže više leti, ali i sada baš kada smo bili kod Muoarema naišao je kupac, koji je oko bacio na onu sa dugom drškom. On kaže da ga je poslala žena da kupi jednu, treba ovih dana pred praznike da se preglanca kuća, a metla čisti sve, bolje od četki i savremenih hemijskih sredstava!

 

(B.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jaca

    27. decembar 2015 | 16:35

    Ma glanca i Sheherezada Muarema kad dodje kuci pripit!

  • aceN

    27. decembar 2015 | 16:20

    Ja sam svojoj tasti kupio za 8 mart bas dobru metlu i reko sam joj da cisti ili leti pa neka bira

  • Petar XXL

    28. decembar 2015 | 03:30

    Gospodine Muareme dali vi proizvodite metle i za vestice kao sto su Madalen Olbrajt, Hileri Klinton ili ove domace Natsa Kandic, Sonja Biserko, Sonja Liht, Latinka Perovic ili Zene u crnom i ostale domace vestice?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA