PEDIKIR ZA KRAVE: Ovaj čovek ima najzanimljivije zanimanje u Srbiji! (FOTO)

Vojislav seče papke kravama i ima specijalnu opremu za ovaj neobičan i redak zanat

  • 7

Vojislav Vučković iz Grgura kod Blaca jedini je pedikir za krave u ovom kraju i, kako kaže, posao mu ide odlično. Da ovaj neobični zanat ne postoji u Srbiji, Vojislav sigurno ne bi živeo kako sada živi, skromno, ali sa dovoljnim primanjima za svoju porodicu!

PO TOME SE ZNAJU SRBIJANCI: Evo kako nastaju JELEK i ANTERIJA! (FOTO)

- Svaki zanat je dobar i donosi para, samo ako se radi pošteno. Tako sam i ja pre tačno 40 godina krenuo na potkivački zanat. Kako se mehanizacija razvijala, bilo je sve manje posla za potkivača, pa sam prešao na sečenje papaka kod krava. Sada sam zadovoljan tom promenom, jer se stoka sve manje kreće, pa barem jednom godišnje zbog oboljenja moraju da se seču papci - priča ovaj čovek, koji je do sada ostajao bez posla čak tri puta.

OVO SU POSLEDNJI SRBI SVOJE VRSTE: Njihov plemeniti zanat je nekad bio cenjen, a danas nestaje

Zanatlija dodaje da pedikerstvo krava nije teško, ali da je potrebno veliko iskustvo. Od alata ne treba mnogo: jedna brusilica sa posebnom pločom sa sečenje papaka, a ostalo je potkivački alat koji Vojislav odavno ima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

-  Jedino sam napravio ram, kako bih i sebi i kravama olakšao, jer više ne moram da ih obaram, nego sav posao odradim stojeći - dodaje Vojislav, koji je možda jedan od retkih pedikira krava u Srbiji.

On se nada da će uspeti da nagovori nekog od svojih naslednika da preuzme njegov zanat, ali po tom pitaju nije optimista.

- Mladi ne vole da se prljaju, a ovo je prljav posao. I treba voleti životinje i želeti da im se pomogne, kako bi uspeo u zanatu. Ipak, nadam se da ću ubrzo pronaći naslednika, jer za mesec dana idem u penziju - završava Vojislav.

I dok nam pokazuje kako se seče papak kod krave, sa ponosom naglašava da su mušterije zadovoljne i da kada jednom neki domaćin dovede kravu za pedikir kod njega, više ga ne menja.

(B.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    20. januar 2016 | 16:47

    Da se coveku napravi reklama, pola estrade bi moglo kod njega na pedikir...

  • DrVeljko

    20. januar 2016 | 13:35

    Ja sam čuo da ima jedan u selu Oparić kod Rekovca,mislim da ga zovu Riza,isti posao obavlja

  • Traktor

    20. januar 2016 | 13:34

    Ako je ovo najzanimljivije zanimanje u Srbiji, onda su naši standardi pali veoma nisko...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA