UPOZNAJTE NAJMLAĐEG VINARA SRBIJE: Hteo da postane političar, ali je ljubav prema čokotima pobedila

Nemanja Arsenijević (25) iz Vinče kod Topole najmlađi je vinar u Srbiji koji je već uspeo da izveze prvih 2.500 boca u Crnu Goru

  • 4

Nemanja Arsenijević, Šumadinac iz Vinče kod Topole, sa 25 godina najmlađi je vinar u Srbiji. U detinjstvu je maštao da postane političar, ali je ipak rešio da se bavi poslom kojim će usrećiti ljude oko sebe. 

Mlađanom Nemanji godine nisu smetale da se upusti u posao u kome je, bar u okolini Topole, žestoka konkurencija. Ovaj deo Srbije poznat je po tome što je teško naći one koji o vinogradarstvu i vinu ne znaju ništa. Na vinskoj sceni Šumadije danas učestvuju mnogo stariji, i po iskustvu i po godinama.

ŠUMADIJA POSTALA SVETSKI BREND: Prvi put u istoriji vina će nositi oznaku geografskog porekla! (FOTO)

Nemanja je svoje prve čokote posadio dve godine nakon punoletstva. Ove jeseni završio je svoju treću berbu, a istovremeno privodi i studije kraju.

- Vinarstvo sam zavoleo odrastajući u Vinči koja je poznata po uzgoju voća i vinove loze. Sticajem okolnosti u mom komšiluku je nekoliko velikih vinarija. Kao dete odlazio sam kod njih u podrume, isprobavao vina, sadio vinograde i tada mi je valjda miris grožđa ušao pod kožu. Kao mali maštao sam da ću jednog dana postati političar, ali ljubav prema zemlji i čokotima je na svu sreću pobedila - priča Arsenijević.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovaj mladi vinar sada ima 11 hektara pod vinogradima, koje obrađuje zajedno sa roditeljima. Uskoro ga očekuje diplomski rad na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, na Odseku za agronomiju.

- Želim da ostanem na selu, bez obzira što privodim kraju studije. I kad sam upisivao, odabrao sam agronomiju da bih se vratio u svoje selo. Želim da uspem ovde, u Srbiji, iako je to dosta teško - kaže naš sagovornik, čija vina nose njegovo prezime.

LJUBINKO I JELENA GAJE ČUDO USRED SRBIJE: Mislite da su ovo obične MALINE, e pa grešite! (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Dodaje da mu ne smeta što je najmlađi vinar. Priključio se Udruženju vinara Šumadije i imponuje mu što ima najmanje godina.

- Čast mi je što sam ovako mlad za istim stolom sa velikim vinarima, koji su se već proslavili u zemlji, pa i svetu. A oni su takvi ljudi, pre će da vam pomognu, nego što će da vam odmognu. Doživljavam ih kao svoje mentore. Uvažavaju me i imaju sa mnom kolegijalan odnos - priča Arsenijević.

Nemanjina vinska priča počela je na porodičnom imanju na oplenačkom vinogorju. Zasade na tri hektara je finansirao iz sopstvenog budžeta. Od prvog profita Nemanja je sam zasadio još pet hektara vinograda, a ostatak od subvencija. Njegovo vino je tek 15 meseci na tržištu. Sa trenutno tri etikete sovinjona, šardonea i merlota, očekuje ga velika borba, sa još većim imenima srpskog vinarstva. Već je uspeo da izveze prvih 2.500 boca u Crnu Goru.

NOVI ZAKON: Ako PIJETE ili pravite RAKIJU, ovo MORATE DA ZNATE! (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ako volite vinarstvo onda je ovaj posao lak. Ako ste ušli iz nekih drugih razloga, da brzo zaradite, onda ste na pogrešnom putu i u pogrešnom poslu. Od rada u vinogradu najteži je plasman, jer kod nas još uvek nije razvijena kultura pijenja vina. Razlog je loš kvalitet vina u dekadama iza nas, kada su ljudi odustali ili im kvalitet jednostavno nije bio važan - zaključuje Nemanja Arsenijević.

Sa 12.000 litara kapaciteta, Nemanjina vinarija trenutno spada u rang malih podruma. Ali, on planira da proizvodnju od ove godine podigne na 30.000 litara.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sama

    6. februar 2016 | 18:52

    Srecno Nemanja, ljubitelj sam dobrog i kvalitetnog vina, i volela bih kad dodjem u Srbiju da probam neko dobro vino..

  • liz

    6. februar 2016 | 19:03

    Svaka ti cast momce!!! Tako treba! Mnogi bi trebalo da se ugledaju na ovog momka!!!!

  • Dragana

    6. februar 2016 | 19:56

    Bravo. Imamo i primer glumca Jezdica koji ima voćnjake i pravi rakiju.Samo volja, rad ogroman i velika podrška porodice to je formula uspeha.Malo je onih koji hoće da rade i ulazu....svi bi na brzinu i odmah kolika je zarada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA