Preminuo Danilo Nikolić, jedan od najvećih srpskih književnika

Dobitnik je brojnih književnih nagrada za svoje zbirke priča i romane: Nolitova nagrada, nagrade "Bora Stanković", "Branko Ćopić" i "Ivo Andrić", NIN-ova nagrada kritike, nagrade "Meša Selimović", "Stevan Pešić", "Veljko Petrović" i Zlatni krst kneza Lazara za životno delo

  • 1

Danilo Nikolić, jedan od najvećih srpskih književnika, preminuo je u subotu uveče u 91. godini, nakon kratke i teške bolesti.

Kremacija će biti obavljena u utorak 9. 2. 2016. godine u 10 sati na Novom groblju u Beogradu, saopštila je njegova porodica.

Danilo Nikolić, rođen u Splitu 1926. godine, detinjstvo i mladost proveo je u Metohiji. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Peći, a Pravni fakultet završio u Beogradu. Radni vek je proveo na raznim dužnostima u Radio Beogradu. U penziju je otišao sa mesta urednika-dramaturga u Dramskom programu.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada za svoje zbirke priča i romane: Nolitova nagrada, nagrade "Bora Stanković", "Branko Ćopić" i "Ivo Andrić", NIN-ova nagrada kritike, nagrade "Meša Selimović", "Stevan Pešić", "Veljko Petrović" i Zlatni krst kneza Lazara za životno delo.

Zastupljen je u gotovo svim antologijama srpske priče XX veka.

Autor je knjiga pripovedaka Male poruke, Povratak u Metohiju, Spisak grešaka, Spisak zasluga, Provetravanje vladara, Ulazak u svet i Jedna uporna uspomena; romana Vlasnici bivše sreće, Kraljica zabave, Fajront u Grgetegu, Fotokeramika gospodina Cebalovića, Jesenja svila, Melihat iz Glog, Korektor i Spisak budućih pokojnika; knjiga memoarske proze Velika prazna reka, Prah za pozlatu i Crta za sabiranje; knjiga za decu Put za prijatelje, Neko sat neko budilnik, Oni su voleli srne, Divljak u mračnoj šumi i Najbolji deda na svetu.

Dva romana Danila Nikolića - "Kraljica zabave" i "Jesenja svila" - objavljena su u kolekcijama "Biseri svetske književnosti" i "Romani XX veka", prvi u tiražu od 50.000, a drugi 100.000 primeraka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA