Novčanica od 500 EVRA više neće postojati?

- Kriminal je delatnost u kojoj se plaća isključivo u gotovini, pa pomažu novčanice s visokim apoenima - objasnila je policija u Italiji, u kojoj se takođe procenjuje da više od 90 odsto novčanica od 500 evra cirkuliše unutar mafije

  • 14

Nakon što je Evropska komisija najavila istragu o sumnjivo visokom broju novčanica od 500 evra koje su u opticaju evrozona, guverner ECB-a Mario Dragi izjavio je da zbog konstantnih upozorenja policije da se novčanice od 500 evra najviše koriste na crnom tržištu, razmašljaju da ih ukinu.

Ipak, to ne mora da bude konačno rešenje, pogotovo što članovi upravnog odbora banke traže i dodatne dokaze da nije reč samo o insinuacijama.

FALSIFIKOVALI 50.000 DOLARA i rasturali ih svuda po Srbiji!

U Velikoj Britaniji zaustavili su korišćenje novčanica od 500 evra, koje se više ne mogu dobiti ni na bankomatima, ni u bankama još od 2010., jer je 90 odsto potražnje za njima dolazilo iz kriminalnih krugova.

Centralna banka Italije opisala je na koji način novčanice s visokim apoenima pogoduju kriminalnim aktivnostima poput prodaje droge ili utaje poreza jer je novac lakše preneti i sakriti.

Evo šta da uradite ako ste POCEPALI EVRE ili ih OPRALI u veš mašini! (FOTO)

- Kriminal je delatnost u kojoj se plaća isključivo u gotovini, pa pomažu novčanice s visokim apoenima - objasnila je policija u Italiji, u kojoj se takođe procenjuje da više od 90 odsto novčanica od 500 evra cirkuliše unutar mafije.

Povlačenje tih novčanica razmatra i Finska, a SAD je novčanice od 1.000 dolara povukao s tržišta još 1969. godine, nakon što je utvrđeno da pomažu kriminalcima u razvoju crnog tržišta.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

(Telegraf.rs / Izvor: Večernji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA