SENZACIONALNO OTKRIĆE SRPSKIH KOMŠIJA O ZIKA VIRUSU: Slovenci tvrde da napada samo nervne ćelije u mozgu!

Slovenačka ekipa koja je utvrdila vezu između infekcije Zika virusom i oštećenja mozga fetusa, tvrdi da on ne oštećuje druge delove organizma

  • 10

Virus zika, koji prenose komarci, a koji izaziva mikrocefaliju kod fetusa napada isključivo nervne ćelije u mozgu, a najveća oštećenja izaziva ako do infekcije dođe u prvoj trećini trudnoće, tvrdi ekipa patologa i mikrobiologa iz Slovenije.

Grupa stručnjaka, koju je vodila Tatjana Avšič Županc s ljubljanskog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, napravila je veliki napredak u istraživanju povezanosti bolesti zika koju prenosi tigrasti komarac u Brazilu i okolnim zemljama s patogenim oboljenjem mozga novorođenčadi, o čemu je članak objavio i naučni časopis "The New England Journal of Medicine".

UŽASNA ISTINA O ZIKA-VIRUSU: Evo šta radi mozgu nerođenih beba! (FOTO) (VIDEO)

Kod anonimne 25-godišnje trudne žene, koja je duže vreme boravila u Brazilu prošle godine, u Ljubljani je ultrazvučnim pregledom utvrđeno oštećenje mozga ploda, nakon čega se ona odlučila za abortus.

Ovaj komarac je SVUDA OKO SRBIJE, a PRENOSI ZIKA VIRUS!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ekipa slovenačkih stručnjaka zatim je ispitivanjima mozga ploda, vrlo jakim mikroskopima i drugim metodama utvrdila neposrednu povezanost bolesti Zika s mikrocefalijom. U mozgu fetusa, naime, nije nađen nijedan drugi virus koji bi izazvao oštećenja, a konstruisan je i genom virusa Zike, što bi moglo u budućnosti da pomogne borbi protiv te bolesti, tvrde slovenački istraživači.

OVO SU ŽRTVE MIKROCEFALIJE: Jezivi momenti iz života devojčica sa oboljenjem koje izaziva ZIKA VIRUS! (VIDEO)

Foto: Wikipedia/Radio CanadA International Foto: Wikipedia/Radio CanadA International

- Fetus je u 29. nedelji razvoja imao prve znakove mikrocefalije, a virus Zike otkrili smo u neuronima mozga - azala je na konferenciji za novinare u Ljubljani Mara Popović iz Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani koja je sarađivala s timom mikrobiologa i hemičara.

Slovenački naučnici smatraju da osim nervnih stanica ploda, virus Zika ne oštećuje druge delove organizma, a tvrde kako je verovatnije da su oštećenja manje riskantna ako do infekcije virusom dođe u kasnijim stadijumima trudnoće, a ne u prva tri meseca.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/ddpavumba Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/ddpavumba

GENIJE 21. VEKA: Ovaj čovek će izlečiti SVE bolesti i produžiti nam živote! (VIDEO)

Slovenačka ekipa koja je utvrdila vezu između infekcije Zika virusom i oštećenja mozga fetusa tvrdi da su do prelomne faze u svom istraživanjuu došli pred Božić prošle godine, a sada su svoja saznanja i objavili.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajdeebre

    12. februar 2016 | 00:06

    Pa onda nema brige jel??Ako oštećuje SAMO ćelije mozga?!Super jer vi mozga izgleda i nemate,,,,,,,,,,

  • brana

    12. februar 2016 | 00:57

    Sva sreca pa napada samo mozak!Dobro je da ne ide na kolena ili nozne prste to bi vec bilo ozbiljno...

  • queue

    11. februar 2016 | 23:05

    Srpskih komsija, jel? To ono "srbija do tokija"? Mislim, nije da niste probali... Al eto ;-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA