NAPUSTILA NAS JE ŽENA ČIJA JE KNJIGA PRODATA U 40 MILIONA PRIMERAKA: Preminula Harper Li (FOTO) (VIDEO)

"Ubiti pticu rugalicu" nagrađeno je Pulicerovom nagradom 1961. godine

  • 1

Nel Harper Li, voljena širom sveta zbog dela nagrađenog Pulicerovom nagradom, "Ubiti pticu rugalicu", preminula je u 89. godini. Knjiga je prodata, širom sveta, u više od 40 miliona primeraka.

Priča u romanu je bazirana na njenom životu, a prati devojčicu Skaut i njenog oca Atikusa Finča, advokata, koji tridesetih godina u Alabami brani crnca nepravedno optuženog za silovanje.

Svi koji su išli u srednju školu u Sjedinjenim Američkim Državama, čitali su "To Kill a Mockingbird". Čak i da nisu, verovatno su gledali klasik iz 1962. godine, u kom Gregori Pek igra Atikusa Finča, oca.

POSLEDNJI DANI BORISLAVA PEKIĆA: Ovo SIGURNO niste znali o najvećem srpskom književniku! (FOTO) (VIDEO)

Li je prošle godine objavila drugu knjigu "Go Set a Watchman", koja je ispričana iz perspektive Skaut, 20 godina kasnije. Napislala ju je pre "Ubiti pticu rugalicu", dok je živela u Njujorku pedesetih godina. Kada je odnela knjigu izdavaču 1957. godine, rečeno joj je da je prepravi i napiše iz perspektive mlađe Skaut. "Go Set a Watchman", je prodata u više od 1,1 milion primeraka za manje od nedelju dana. Izdavač "Harper Kolins" rekao je da je to najbrže prodavana knjiga u istoriji.

5 OMILJENIH KNJIGA VLADIMIRA PUTINA: Iznenadiće vas čime predsednik Rusije uzdiže svoj duh (FOTO)

Li je rođena i odrasla u Monrovilu u Alabami 28. aprila 1926. godine, kao najmlađe od četvoro dece advokata i političara. Kasnije je i sama upisala pravo, ali nikada nije diplomirala.

Koliko je njeno delo uticalo na popularnu kulturu govori i podatak da je glumica Dženifer Lav Hjuit sinu dala ime Atikus, kao i njene kolege Kejsi Aflek i Danijel Boldvin. Neki, poput Džejka Džilenhola, udomili su nemačkog ovčara i nazvao ga Atikus Finč.

(Telegraf.rs / Izvor: latimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eskobar

    19. februar 2016 | 23:43

    Nisam citao...samim tim ta mi zena nije nimalo...ali uopste,vazna...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA