SRBIN POSTAO KOZAK: Zlaja Car od kozačkog atamana dobio poklon od kog će vam se zavrteti u glavi! (FOTO)

Pogledajte šta sve u slobodno vreme radi profesor istorije Zlatko Jovanović (45), pa ga prijatelji zovu Zlaja Car

  • 15

Zlatko Jovanović iz Paraćina je na prvi pogled običan čovek, ali sa neobičnim nadimkom. Zašto ga prijatelji zovu Car?

- Svaki Srbin ima ratnički duh i smisao za avanturu, a ja ne mogu da živim u dosadi i bez promena - priča Zlatko Jovanović iz Paraćina, 44-godišnji profesor istorije.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

BOŽANSTVENO: Paraglajderom prošao ispod polarne svetlosti, a to izgleda OVAKO (VIDEO)

To je i razlog, kaže, što se dva puta prijavljivao u Legiju stranaca, biciklom putovao do Hilandara i Svete Gore, išao na hodočašće u Jerusalim, proveo 14 dana u Havani na Kubi, gledao Peruance kako spavaju na ulici i išao u Čečeniju u grad Grozni gde mu je smrt pretila na svakom koraku. Nadimak mu je Zlaja Car, jer po mišljenju njegovih prijatelja "živi carski".

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

- U Lilu u Francuskoj sam se prijavio za Legiju stranaca. Prošao sam sve preglede i testove. Prebace nas onda u jednu tvrđavu u Parizu, pa opet testovi... Sve to prođem, dobijem drugo ime Ajović Edin, ali me na kraju odbiju. To je bilo u vreme velike hajke protiv Srba pa verovatno zato - priča za "Telegraf" Zlatko.

Kad se preselio u Paraćin, zaposlio i osnovcima počeo da predaje istoriju u jednoj seoskoj školi, razmišljao je jedino o tome kud bi mogao da putuje i šta veliko da učini kad dođe letnji raspust.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

- U Kijevu sam imao dobrog drugara i on me je upoznao sa kozačkim atamanom Valerijem Nozarenkom. Sprijateljili smo se i kad sam bio u Ukrajini on me je "proizveo" u kozaka tako da sam kao Srbin postao zaporoški Kozak.

Učlanjen sam u kozačku organizaciju Zaporožja, a na poklon sam dobio 12 ari placa kraj Dnjepra pored mauzoleja njihovog nacionalnog junaka. Sa kozačkim atamanom danas sam kum. Krstio sam mu dete i on dolazi kod mene u Paraćin - propoveda svoj nesvakidašnji život profesor.

TAJLAND, PLAVA LAGUNA? Ne, ovaj RAJ je u SRBIJI, i BLIŽE vam je nego što mislite! (FOTO) (VIDEO)

U Južnoj Americi je bio dva puta. Prvi put 14 dana je proveo na Kubi. Upoznao je tu zemlju sasvim, ulazio u kubanske kuće, posetio mesto gde je sahranjen Če Gevara. Drugi put je bio u glavnom gradu Perua, Limi.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

21 mesto koje morate posetiti, jer uskoro neće postojati

- Tamo sam obišao stari grad Inka, Kusko, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 4.000 metara i najviši je grad na svetu. Srbija ne zna koliko je bogata u poređenju sa Kubom i Peruom. Tamo ljudi spavaju na ulici jer nemaju kuće, a oni koji imaju kuće nemaju skoro nikakav nameštaj. Rusiju sam obišao vozom jer je tako najjeftinije. Nisu mi promakle ni baltičke zemlje, Estonija, Letonija i Litvanija. Bio sam i u Belorusiji i kavkaskim zemljama. Obišao sam Grozni i Čečeniju, mada su mi Rusi govorili da tamo ne idem jer mogu da poginem - priseća se Zlatko.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Išao je i u Izrael i Palestinu, na hadžiluk u Jerusalim pa je tako postao hadžija, ali prefiks hadži nije dodao prezimenu jer ga mrzi da menja dokumentaciju.

Bio je i u severnoj Africi.

Ovaj profil na Instagramu prati više od 5 miliona ljudi, a kada vidite zbog čega, i vi ćete ga zapratiti (FOTO)

Na svaki kontinent kročila je njegova noga osim na tle Australije i Severne Amerike. Ipak, za srce mu je priraslo hodočašće i vožnja biciklom da Svete Gore i Hilandara. Tamo je bio sa kumom prošlog leta. Vožnja bicikla bila je izuzetno naporna jer je Halkidiki brdovit, sličan Crnoj Gori. Prespavali su dve noći u "Hilandaru" i jednu kod Zilota i vratili se vozom.

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    27. februar 2016 | 13:24

    Zlajo,brate, alal ti kacamak.

  • Scepan Scekic

    27. februar 2016 | 10:13

    Ada ja ga pamtim jer smo bliski prijatelji i sugradjani iz grada Djakovice na metohiji...

  • Zeljko

    27. februar 2016 | 13:19

    Zlajo,brate,ako ne opletes novinarku,nisi CAR. U znak zahvalnosti,zaduzilate je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA