NAJLEPŠA VEST DANAS: Država izdvojila 600 MILIONA dinara za OBOLELE OD RETKIH BOLESTI!

Država će sa 600 miliona dinara, koliko je izdvojila, obezbediti terapiju na godišnjem nivou za 18 dece i petoro odrasilh pacijenata

  • 4

Ministarstvo zdravlja izdvojilo je 600 miliona dinara za terapiju tokom ove godine za obolele od retkih bolesti, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Na taj način je, kako je istakao srpski ministar zdravlja, prvi put obezbeđena kompletna godišnja terapija za 18 dečjih pacijenata i petoro odraslih.

POMOĆ DEČKU KOJI JE POSLAO PORUKU DRŽAVNOM VRHU: Ministar Lončar se sastao sa Nenadom

Ministarstvo je 2014. godine izdvojilo 280 miliona dinara za terapije za obolele od retkih bolesti, i ponosam sam što smo svake naredne godine ta sredstva uvećavali. Prošle smo izdvojili 335 miliona, a ove 600 miliona dinara -  rekao je Lončar na skupu posvećenom retkim bolestima na Medicinskom fakultetu, a povodom Međunarodnog dana obolelih od retkih bolesti, koji je obeležen juče a prenosi Mondo.

On je podsetio da je prošle godine usvojen Zojin zakon, ali i formiran Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja i povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, koji je omogućio da se uzorci 24 pacijenta pošalju na ispitivanje u inostrane laboratorije.

Foto-ilustracija: Tanjug/Oksana Toskić Foto-ilustracija: Tanjug/Oksana Toskić

I MI SMO SE LEČILI ZAGRLJAJEM: Zagrli za retke - zagrli za Ginisa (FOTO)

Republički fond za zdravstveno osiguranje je za 169 pacijenata odobrio upućivanje biološkog uzorka na analizu u inostranstvo, zbog sumnje na postojanje na retke genetske bolesti.

- Svesni smo da to nije dovoljno, jer oboleli od retkih bolesti zaslužuju još veću pažnju i adekvatna sistemska rešenja problema. Ministarstvo zdravlja će neprestano raditi da tome da se svakom obolelom obezbedi adekvatna dijagnostika, lečenje i nega - obećao je Lončar.

U SRBIJI 450.000 OBOLELIH OD RETKIH BOLESTI: Ovo su PROBLEMI sa kojima se BORE svaki dan!

Da su pažnja i adekvatna sistemska rešenja neophodna, ponovo je ukazala predsednica NORBS-a Marija Joldić, koja je istakla da su retke bolesti hronične, i da se u većini slučajeva se završavaju smrtnim ishodom.

Foto: Ministarstvo zdravlja/infobiro TV Foto: Ministarstvo zdravlja/infobiro TV

- Pre godinu dana istakli smo da je neophodno usvajanje Nacionalne strategije i Akcionog plana, izrada Registra za retke bolesti, izmena Pravilnika RFZO, kao i uvođenje budžetskog finansiranja dijagnostike i prenatalne dijagnostike. Nacionalna strategija se završava, izrada Registra je odložena za početak 2017. godine, očekuju nas izmene pravilnika. Uspeli smo sa Ministarstvom da rešimo samo pitanje budžetskog finansiranja - rekla je Joldić.

Inače, NORBS je u septembru uveo besplatnu telefonsku liniju pomoći obolelima, a izvršni direktor udruženja Davor Duboka, ističe da je, do sada primljeno više od 400 poziva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mika

    1. mart 2016 | 21:06

    DA SE NE DAJU PARE PARTIJAMA ZA KAMPANJU PRED IZBORE NEGO DA SE DA ZA DECU BOLESNU I NJIHOVO ZDRAVLJE,DA SE NE DAJU PARE ZA NE VLADINE ORGANIZACIJE NEGO ZA TU BOLESNU DECU...HOĆE LI IKO U OVOJ ZEMLJI TO URADITI BAR PRED JEDNE IZBORE.

  • Deda

    1. mart 2016 | 18:37

    ALI, NEKA, BAR ĆE TOJ DECI I PORODICAMA BITI LAKŠE.

  • Jeretik

    2. mart 2016 | 13:02

    Uvesti porez na sund , para bi i preteklo .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA