Vernici danas slave SVECA kojeg su NASMRT IZBOLI NOŽEVIMA!

Sveti Proterije borio se protiv monofizitske jeresi, i nastradao je tako što su ga jeretici sačekali u crkvi i nasmrt izboli noževima

  • 3

Pravoslavni vernici prema crkvenom kalendaru, danas proslavljaju svetog sveštenomučenika Proterija. Živeo je u egipatskom gradu u Aleksandriji, u vreme kada je jeretik Dioskor bio patrijarh u tom mestu, a carovali su Markijan i Pulherija.

Vernici danas slave SVECA koji je godinama živeo NA GROBLJU!

Ovaj Dioskor je bio jedan od pokretača monofizitske jeresi, koja je propagirala teoriju da se Histovo učenje sastoji od dve, a ne jedne prirode. Proterije se borio protiv Dioskora i jeresi, i zbog toga je pretrpeo velike muke.

Ubrzo je sazvan i IV vaseljenski sabor u Halkidonu na kome je monofiizitska jeres bila osuđena, i mnogi su se pobunili protiv patrijarha. Dioskor je zbačen sa prestola, i poslan u zatočeništvo, a na njegovo mesto došao je sveti Proterije.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Međutim, Dioskorovi sledbenici i protagonisti jeresi su nastavili da izazivaju nemire i nerede po gradu i u narodu. U jednom krvavom neredu, Proterije je izašao iz grada, sa namerom da se privremeno skloni iz Aleksandrije.

Na tom putu mu se javio prorok Isaija koji mu je rekao: "Vrati se u grad, ja čekam da te uzmem".

Proterije se vrati i uđe u crkvu. Čuvši za ovo, besni jeretici navališe u crkvu, uhvatiše patrijarha i noževima ga izbodoše. S Proterijem su poginuli  još šestorica hrišćana, 457. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA