DŽINOVSKA PTICA U SRBIJI JURILA ČOVEKA I RAZBILA FAROVE NA TRAKTORU: Noj Crni teroriše ljude, ali ga ipak svi obožavaju (VIDEO)

- Crni je miran kada nije nervozan, ali je "nervozan uglavnom 90 odsto vremena" - priča Oliver Milanović

  • 13

Noj, koji živi u selu Mirilovci kod Paraćina i koji je visok 2,2 metra, težak 130 kilograma, prilično je nervozan jer više od godinu i po dana nema ženku. Bolji je od bilo kog psa čuvara jer u prostrano dvorište porodice Milojković niko se ne usuđuje da uđe.

Uzgajanje nojeva u Srbiji devedesetih godina prošlog veka bio je unosan posao, a danas su se ove egzotične ptice zadržale uglavnom u Vojvodini, dok ih južnije od Beograda skoro da nema.

Jedan savršen primerak najveće ptice na svetu, mužjak koga iz milošte zovu Crni, nadmoćno se šetka prostranim dvorištem porodice Milojković iz Mirilovca, sela na šestom kilometru od Paraćina. Dvorište je kraj glavnog puta, ograđeno žicom, a Pomoravci decu često dovode u ovo selo samo da bi videli egzotičnu pticu koja se "primila2 u srcu Srbije iako joj je prirodno stanište daleka Afrika.

Mirilovčani kažu da su na noja odavno navikli. Njegov gazda Slavoljub s porodicom radi u Švajcarskoj, ali je zato noj bolji čuvar od rotvajlera kojeg je ranije imao. Ni žičanoj ogradi, kad noj tu "stražari", ne prilaze bliže, a ulazak u dvorište niko nije ni pokušavao osim radnika koji o imanju, u odsustvu gazde, brinu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Oliver Milanović, meštanin koji se o ovom domaćinstvu stara, živi u kući preko puta. Kaže da je noj miran kada nije nervozan, ali je "nervozan uglavnom 90 odsto vremena"!

- Pre nekoliko godina gazda je kupio četiri noja, mužjaka i tri ženke. Onda je rotvajler u boksu udavio dve ženke, dok je treću ubio noj u vreme parenja. Pogrešio je. Sad je bez životne saputnice pa je još nervozniji i uglavnom mu se svi sklanjamo s puta. Kad kosim travu, radim to kad nije u blizini. Ovaj ima neverovatnu snagu, kao i svi nojevi uostalom. Crni je visok 2,2 metra i ima oko 130 kila, možda i više. U punoj je snazi pa je gazda rekao da mora da mu nabavi dve ženke - priča Oliver i navodi da se noj skoro sam o sebi brine, pa dodaje:

- Kad je gladan, udara kljunom u drvene daske, zatrese plevnju gde se kukuruz skladišti i on sam pada s tavana na zemlju. Ostavljam mu kukuruz i u hranilicu, ali nikad mu ne prilazim. Kljuca travu kad je ima, a vodu uopšte ne pije.

Meštani pričaju da je jednom traktor ušao u dvorište i da se noj toliko razbesneo da je skočio i nogama razbio farove. Jake noge koje se završavaju kandžama najopasnije je oružje ove ptice, pa noj jednim udarcem može da ubije. Kljun mu je, takođe, smrtonosno oružje i može da probije lim.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Jednom je polomio betonsku ogradu komšijskog dvorišta, a jednom je žičana ograda koja ga deli od ulice pala, pa je Crni pojurio čoveka koji je pobegao u naše dvorište. Jedva su ga nekako motkama vratili unutra i ogradu podigli. Sada je Oliver kroz žicu provukao sajlu tako da je od tada nije obarao, ali treba biti oprezan jer je opasan i agresivan - priča Oliverova majka Milomirka.

Bez obzira što se pribojavaju Crnog, Mirilovčani su ponosni što u svom selu imaju ovu egzotičnu životinju. Njoj je ne samo najveća već i najbrža ptica. Može da razvije brzinu do 70 kilometara i tad mu je korak i do pet metara.

Dok je "nojica" bila živa, Oliver je prikupljao i jaja. Najteže je bilo teško 1,3 kilograma, što je više od 20 kokošjih jaja. Od meštana saznajemo da nojevo jaje nema holesterola, i još tvrde da je odličan afrodizijak. Kobasice, pršute i nareske od nojevog mesa nisu probali, a nisu videli ni kako izgleda tašna od nojeve kože.

Iako im Crni baš ne jede iz ruke, svi kažu da bi hteli da im dugo poživi. Mnoge će i da nadživi jer ovaj noj ima tek 6,5 godina, a njihov životni vek je i do 70.

Pogledajte kako se Crni ponaša u svom dvorištu:

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA