OVDE MOŽETE DA UŽIVATE KAO DA STE CEZAR: Oslobodite se stresa u Rimskim termama (FOTO)

Na raspolaganju su vam rimski bazeni s toplom vodom, saune, masažne kade, različite masaže, luksuzni smeštaj *Samo jedan vikend proveden ovde napuniće vas pozitivnom energijom do maksimuma

  • 5
Foto: Promo Foto: Promo

''Mens sana in corpore sano'' rekli su mudri stari Rimljani pre nekoliko hiljada godina. Danas ta izreka, koju prevodimo ''U zdravom telu zdrav duh'', posebno dolazi do izražaja kada je zdravlje ljudi ozbiljno narušeno modernim načinom života.

Savremeno doba uslovljava ljude da brzo žive i da se brzo hrane. Opterećenost poslom i životnim problemima je velika, pa je čovek pod ogromnim stresom i ispunjen negativnom energijom, zbog čega mu se zdravlje svakodnevno narušava.

Zato je punjenje baterija neophodno s vremena na vreme, a da bi bilo potpuno, treba da bude i kvalitetno. Idealno mesto za oslobađanje od stresa i umora, kao i ispunjavanja pozitivnom energijom nalazi se u Sloveniji u Rimskim termama.

Upravo su stari Rimljani znali kako da oporave svoje telo, što je bio preduslov za mudre misli, filozofiju, vođenje ratova i upravljanje tolikom imperijom. Pravili su prave oaze zdravlja i uživanja u umetničkom stilu, koje okrepljuju i duh i telo.

Foto: Promo Dolina Savinje i pogled na Rimske Toplice, Foto: Promo

Takva oaza zdravlja postoji u Sloveniji – Rimske terme, koje se nalaze u mestu Rimske Toplice, a upravo su Rimljani tu napravili prve bazene pre oko 2000. godina, prepoznavši potencijal i lekovito svojstvo termalnih voda, koje tu izviru sa dubine od oko 1000 metara.

Nekada su Terme bile zatvorene za širu javnost i u zadovoljstvima koje pružaju mogli su da užuvaju samo najviši vojni činovnici, pošto su bile pod upravom JNA u bivšoj Jugoslaviji. Od nedavno su vrata Rimskih termi, posle renoviranja i investicije od čak 50 miliona evra, otvorene za sve posetioce.

Foto: Promo Hotel Rimski dvor i spoljni bazeni, Foto: Promo
Foto: Promo Masažni bazeni u Rimskim termama, Foto: Promo

Ekipa Telegrafa imala je priliku da se upozna sa čarima Rimskih termi, i priznaćemo, da se prepusti hedonizmu koji pružaju bazeni, saune, đakuzi, masaže, kao i hrana i piće koji su vam na raspolaganju.

Spoj modernog i tradicionalnog pruža vam najbolju uslugu, a istovremeno vas poput vremeplova vraća u period kada su u ovakvim bazenima uživali Ipmeratori poput Cezara, Oktavijana Avgusta, Marka Aurelija...

Zavalite se u đakuzi, koji je u sklopu bazena lekovite termalne vode (36,3 °C), pijete šampanjac ili odete na neku od masaža i bukvalno imate osećaj da ste Cezar lično.

Foto: Promo Foto: Promo

Imali smo priliku i da upoznamo vlasnika Rimskih termi, jermenskog biznismena Valerija Arakelova, koji je, iako multimilioner, potpuno otvoren sa gostima, opušteno ćaska sa njima i na rasplaganju im je ako im zatreba pomoć.

Novinarsku ekipu je čak i služio tokom večere, a nam je priredio i iznenađenje – noćno kupanje pod zvezdama, koje je upotpunjeno jermenskim konjakom i šampanjcem.

Foto: Promo Foto: Promo

VELNES CENTAR – BAZENI, SAUNE, MASAŽE

Glavni bazen u Rimskim termama se sastoji iz dva dela i prostire se na 450 m². Jedan deo je u zatvorenom prostoru, gde se oko vas izdižu svodovi po ugledu na rimska kupatila na čijim zidovima su latinske izreke, a drugi je na otvorenom, gde istovremeno možete da udišete čist planinski vazduh i kupate se u termalnoj lekovitoj vodi.

Foto: Promo Foto: Promo
Foto: Promo Foto: Promo

Takođe, posetiocima su na raspolaganju i četiri unutrašnja i dva spoljašnja masažna bazena sa vodenim sedištima i ležajevima.

U zemlji sauna ''Varinia'', koja je u okviru velnes centra pored bazena, možete se prepustiti čarima rimske, finske, turske i infracrvene saune. Pa ko kako voli, sa većom temperaturom, suvim vazduhom ili sa više vlage.

Foto: Promo Foto: Promo

Treba napomenuti da su saune nudističkog tipa, pošto takvo pravilo važi za sve saune u Sloveniji iz higijenskih razloga, a pre ulaska u svet sauna dobićete peškir.

Posle saune ili kupanja u bazenu, možete da odete na masažu i da se prepustite opojnim eteričnim uljima i dodirima koji vam razvijaju čula, opuštaju vas i vraćaju vam snagu i zdravlje.

Oni koji žele rekreaciju, na raspolganju imaju modernu teretanu opremljenu svim spravama za vežbanje, a takođe mogu da odu u šetnju kroz magičnu okolinu u sklopu kompleksa, koju čine šume sa egzotičnim drvećem gde dominiraju džinovske sekvoje i jele.

Foto: Promo Foto: Promo
Foto: Promo Foto: Promo
Foto: Promo Foto: Promo

HOTELSKI KOMPLEKS RIMSKIH TERMI

Posle renoviranja Rimski termi, čitav kompleks obuhvata tri međusobno spojena hotela, od kojih svaki ima četiri zvezdice (Sofijin dvor, Rimski dvor i Zdraviliški dvor), koji čine jednu celinu. Izdvojena je samo mala i moderna vila Sisi, koja se nalazi u srcu šume, u kojoj dva apartmana imaju i svoje finske saune.

Foto: Promo Vila Sisi, Foto: Promo

U Sofijinom i Zdraviliškom dvoru ima i jednokrevetnih i dvokrevetnih soba, dok su u Rimskom dvoru samo dvokrevetne. Sve sobe su opremljene kupatilom, LCD televizorom, telefonom, minibarom, klima uređajem, priključkom za internet i sefom.

Na raspolaganju je i nekoliko luksuznih apartmana u kojima sobe imaju i svoje saune i đakuzi, kao i okrugle krevete, koji su idealni za zaljubljene parove. Takođe, ima i soba koje su prilagođene osobama sa otežanim kretanjem u sklopu hotela Zdraviliški dvor.

Foto: Promo Foto: Promo
Foto: Promo Foto: Promo
Foto: Promo Foto: Promo

MEDICINSKI CENTAR

Rimske terme poseduju i medicinski centar sa najsavremenijom tehnologijom i jedan je od najboljih medicinsko-rehabilitacionih centara u Sloveniji. Rimske terme i terapeutski program koji je zasnovan na dejstvu lekovite termalne vode preporučuju se osobama koje pate od:

- hroničnih i akutnih bolova u zglobovima

- tegoba sa kičmom

- bolesti disajnih organa

- bolesti nervnog sistema

- oporavka od povreda

Foto: Promo Foto: Promo
Foto: Promo Kada Napoleonove sestre u muzeju Rimskih termi, Foto: Promo

ISTORIJSKE LIČNOSTI U RIMSKIM TERMAMA

>>>  U OVOM HOTELU SU SE LEČILI VUK KARADŽIĆ I PRINCEZA VIKTORIJA: Ovako danas izgledaju čuvene Rimske Terme

Tokom duge istorije Rimskih termi lečilište u srcu Slovenije posetile su brojne poznate ličnosti među kojima su Vuk Stefanović Karadžić, mlađa sestra čuvenog Napoleona - Karolina Bonaparte (princeza Murat), kraljica Viktorija, car Ferdinand i mnogi drugi. Boravak u Termama koristili su za opuštanje, odmor i lečenje termalnom vodom u tadašnjim rimskim kadama.

Foto: Wikipedia/Pavel Đurković Foto: Wikipedia/Pavel Đurković

Vuk Stefanović Karadžić je u 19. veku bio među počasnim gostima u Rimskim termama i to između 1848. i 1860. godine. Prema zapisima iz tog doba Vuk je Terme, osim za odmor, koristio za inspiraciju u pisanju i radu i zato se često vraćao u njih.

ZAKLJUČAK

Napominjemo i da u Rimskim termama, iako služe i kao medicinski centar, nema osoba koje su doživele teških bolesnika ili potpuno nepokretnih, pošto njihova pojava nekima može da bude i neprijatna. Posetioci su najčešće zaljubljeni parovi ili oni koji žele da se iznova zaljube.

Foto: Promo Foto: Promo

Osobama kojima je potreban odmor i punjenje baterija, Rimske terme predstavljaju idealno mesto za tako nešto. Oslobodićete se stresa, uživaćete, prepustićete se čarima hedonizma, i pucaćete od pozitivne energije za samo jedan vikend proveden ovde.

To je i dovoljno vremena da se puni elana vratite svojim poslovima i svakodnevici, ali ćete raditi mnogo raspoloženiji i vaši najbliži i kolege će to i sami moći da osete.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA