Hrvatski oficiri traže da se pozdrav "Za dom spremni" zaštiti zakonom

Marko Skejo predsednik udruženja IX divizije Hrvatskih oružanih snaga rekao je da su se opet "ohrabrili protivnici hrvatske nezavisnosti i krenuli da vređaju hrvatske branitelje, a posebno HOS-ovce i njihov službeni pozdrav "Za dom spremni"

  • 43

U Splitu je danas obeležena 25. godišnjice osnivanja IX divizije Hrvatskih oružanih snaga (HOS), a predsednik istoimenog udruženja Marko Skejo pozvao je da se pozdrav "Za dom spremni" kao službeni znak HOS-a zaštiti zakonom.

BIVŠI ZAMENIK PREDSEDNIKA HDZ-a: Vlada treba jasno da kaže da je NDH bila fašistička tvorevina

On je rekao da su se opet "ohrabrili protivnici hrvatske nezavisnosti i krenuli da vređaju hrvatske branitelje, a posebno HOS-ovce i njihov službeni pozdrav "Za dom spremni".

Taj pozdrav, prema njegovim rečima, kao službeni znak HOS-a mora biti ugrađen u novi zakon o hrvatskim braniteljima, kako bi za sva vremena "prestala rasprava o ovom svetom pozdravu", prenela je Hina.

On smatra da taj pozdrav u Hrvatskoj nije zabranjen ni jednim zakonom, te da su ga u Domovinskom ratu koristile osim HOS-a "i sve druge jedinice".

O Rafaelu Bobanu, po kojem je nazvana ta HOS-ova jedinica, Skejo je rekao da je to bio "jedan od najčasnijih i najhrabrijih hrvatskih vojskovođa".

On je naveo kako su Hrvati vekovima sanjali i borili se za svoju slobodu, te da se "stogodišnji san o hrvatskoj slobodi za kratko ostvario 1941. godine osnivanjem NDH".

Foto: Wikipedia/DIREKTOR Foto: Wikipedia/DIREKTOR

Ali je, kako je rekao, "na žalost izdajom dela naroda, ugašena NDH i hrvatski narod utonuo u najcrnji komunistički mrak u kojem se progonila svaka hrvatska reč i ideja, u kojem su se proganjali i ubijali svi Hrvati koji su sanjali slobodu i nezavisnost".

Foto: Wikipedia/Quahadi Foto: Wikipedia/Quahadi

Pukovnik Skejo je govor završio rečima "Za dom" a zatim su pripadnici IX divizije HOS-a, koji su na odeći nosili natpis „Za dom spremni", uzvratili "Spremni."

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA