CeSID: U predizbornoj kampanji FALSIFIKOVANO 15.000 POTPISA!

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, smatra da će RIK morati da posegne za "vanrednim pravilima" kako bi rešio situaciju oko falsifikovanja potpisa i ocenio da komisija neće imati problema sa listama na čekanju i da će uspeti sve da završi u roku

  • 1

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar izjavio je danas da je u predizbornoj kampanji falsifikovano oko 15.000 potpisa što, kako je ocenio, ukazuje da je reč o organizovanom ili poluorganizovanom sistemu.

- Ovo zaista ne liči na delo pojedinca - rekao je Klačar i naglasio da je falsifikovanje potpisa krivično delo.

Govoreći o 10.000 falsifikovanih potpisa Republikanske stranke, koliko je Republička izborna komisija (RIK) utvrdila nakon usvajanja te liste, Klačar je rekao da ne treba dozvoliti bilo kome da uđe u izborni proces i dodao da se moraju uspostaviti određeni uslovi.

Predsednik RIK, Dejan Đurđević: DVE STRANKE su predale liste SA FALSIFIKOVANIM IZJAVAMA BIRAČA!

Prema njegovim rečima, ovakva krivična dela do sada nisu skoro viđenja u našoj praksi iako su postojali slučajevi pokušaja ulaska pojedinih stranaka u parlament putem iskorišćavanja nedostataka u regulativi.

Marko Blagojević, CESID

Klačar smatra da će RIK morati da posegne za "vanrednim pravilima" kako bi rešio situaciju oko falsifikovanja potpisa i ocenio da komisija neće imati problemama sa listama na čekanju i da će uspesti da sve završi u roku.

On je ocenio da je dosadašnja kampanja protekla "mlako, bez velikih tema i sukoba, sa malo argumentovanih rasprava, gde se retko ko usuđuje da izađe sa nekim črvrstim stavovim".

Na pitanje zašto su listići za izbore u Vojvodini, čija je cena 17 dinara, duplo skuplji od listića za republičke izbore, koji koštaju oko sedam dinara, Klačar je odgovorio da su RIK i Pokrajinska izborna kosmija "očigledno štampale lictiće na različitom materijalu i sarađivale sa različitom insitucijom".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Povodom međusobnih optužbi lidera pokreta "Dosta je bilo" Saše Radulovića i Demokratske stranke zbog obaranja liste Radulovića za pokrajinske izbore, Klačar je istakao da se to događa jer komisija ne postoji van perioda izbornih kampanja, te ne može da obavlja stvari na sistemski način.

On je dodao i da "Dosta je bilo" i DS dele slično biračko telo i funkcionišu po sistemu "spojenih sudova" kada su glasovi u pitanju.

- To znači da rast jedne podstiče pad druge stranke. Ja to doživljavam kao vrstu predizborne kampanje što je, po mom mišljenju, lelgitimno jer je činjenica da njima to može da donese čak i više glasova nego da napadaju SNS -  naveo je Klačar.

AFERA LAŽNIH POTPISA: Evo šta je Maja Nikolić odgovorila na optužbe da je učestvovala u izbornoj prevari

On smatra da nije realno da cenzus pređe pet stranaka, koliko pokazuju sadasašnji rezultati i poručuje da se tu očekuju iznenađenja.

Klačar je rekao da će Cesid imati deset odsto posmatrača od ukupnog broja biračkih mesta, ali da neće biti prisutan na Kosovu i Metiohiji jer im, kako je podsetio, to nije dozvoljeno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trta

    13. april 2016 | 13:49

    Ko finansira taj Cesid? Ko placa te njihove ljude koji rade istrazivanja posto su nezavisni i ne rade ni za jednu stranku?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA