MRTVI PLAĆAJU DUGOVE: Desetine pokojnika "živi" zbog administrativnih propusta

Zbog grešaka u matičnim knjigama preminulima i dalje stižu pozivi za izbore, ali i različite vrste uplatnica, poreskih dugovanja i računa

  • 4

Svake godine u Srbiji umre oko 100.000 ljudi, od čega blizu 60.000 penzionera, ali desetinama njih i dalje stižu različite vrste uplatnica, poreskih dugovanja, računa, poziva za izbore.

Neki su čak dobijali opomene da uplate zaostali dug za samodoprinos od pre deceniju i po! Nekad, mada ne često, desi se i da umrlima stižu penzije, ali kad se ovakva greška i omakne, porodice dobijeni novac, bez obzira na grešku administracije, uvek moraju da nadoknade.

Posebna "gužva" nastaje u vreme izbora zbog neažuriranih biračkih spiskova. Tako je i ovog puta jedan broj pokojnika dobio glasačke listiće. Neki od njih umrli su pre dve ili tri decenije, a nekima pozivi stižu redovnije nego dok su bili živi!

- Za ovakve propuste krive su opštinske i gradske uprave. One su sve podatke i izmene iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih morale da unesu u dokumente - kažu u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nijedan zakon ne precizira obavezu bilo kog državnog organa da obavesti Poresku upravu, Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje ili komunalne službe da je neko preminuo. Nadležni matičar o smrti obično obaveštava Fond PIO. Ako to ne uradi, Fondu se obraća porodica kada traži nadoknadu troškova sahrane.

Smrt mogu prijaviti: članovi porodice, osobe u čijem je stanu smrt nastupila ili lice koje je prvo za smrt saznalo. Ako je osoba preminula u bolnici, vojnom objektu, studentskom domu ili zatvoru, ove institucije se obraćaju matičaru.

Matičari su ranije o nečijoj smrti obaveštavali i sud, koji je pokretao ostavinski postupak. Ova praksa je danas zadržana samo u manjim mestima, dok u većim gradovima naslednici sami pokreću ostavinski postupak.

Kad imovina bude podeljena i preneta na nove vlasnike, oni se obraćaju i Poreskoj upravi i komunalnim službama da računi stižu na njihovo ime. Greške se, ipak, potkradaju, pa nekad uplatnice za godišnji porez stižu i novim i starim vlasnicima!

- Kada matičar dobije izveštaj o nečijoj smrti, on je po zakonu samo obavezan da unese podatke u knjige rođenih, venčanih i umrlih - kaže Olivera Raičković, načelnik Odeljenja za vođenje matičnih knjiga beogradskog Sekretarijata za upravu.

Ona dodaje da se ovi podaci automatski unose i u elektronski primerak matičnih knjiga. To je jedinstvena baza podataka na nivou cele Srbije, a zakonski rok da ona bude kompletirana ističe za dve godine. Onda će svaka služba, uključujući i Poresku upravu, Fond PIO i izbornu komisiju jednim klikom na dugme moći da proveri ko je živ, a ko mrtav.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    18. maj 2012 | 14:55

    Sta reci?!...Zivih nema, a mrtvim se salju opomene i pozivi za glasanje! To jos samo u Srbiji postoji i dokle!?...

  • Marija

    18. maj 2012 | 15:14

    Tesko pada svakome ko ovako nesto procita! Na nama je da se zivi probudimo!Upokojene nam ne dirajte! Podignimo glave mi mali, ali hrabri! Vratimo ponos svakom srbinu ma gde on bio! Promenimo sve sto je zemlji u Srbiji lose! Sve!!!

  • Vidovdan

    18. maj 2012 | 15:06

    Bravo Marko! Ali, to je za osudu! Sta se ovo sa nama desava? Nemam reci! Kako cuh, u Srbiji od oko 7 miliona stanovnika samo je 200 000 maloletnih!" Dugove placaju mrtvi"! Svi cemo pomreti, al ove dugove drzave Srbije vratiti necemo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA