Replika Trijumfalne kapije iz Palmire u Londonu

Sirijski šef za antikvitete Mamun Abdulakrim je rekao da se to može učiniti za pet godina i ponovio apel za prikupljanje sredstava

  • 2

Replika Trijumfalne kapije iz Palmire koju su uništili džihadisti takozvane Islamske Države (IS) otkrivena je danas na Trafalgar skveru u Londonu.

PANIKA U BRISELU, OČEKUJE SE NOVI NAPAD: Islamska država puni Evropu džihadistima!

Visoka šest metara i izrađena do egipatskog mermera, replika Trijumfalne kapije isklesana je u Toskani uz preciznu digitalnu 3D tehnologiju na osnovu originalnih fotografija.

Projekat je osmislio Institut za digitalnu arheologiju iz Oksforda, koji su osnovali svetski naučnici.

- Ako se nešto može ponovo izgraditi na ovaj način, onda to potire slike koje prikazuju eksplozije i uništenje zauvek - rekao je direktor Instituta Rožer Majkl AFP-u nakon otkrivanja replike.

PRVI KOMŠIJA MI JE DŽIHADISTA: Evo kako izgleda život pored islamskog ekstremiste (VIDEO)

- Deo onoga što radimo je i poruka da se stvari koje su uništene mogu zameniti i da čin uništenja nije konačan - dodao je on.

Foto: Tanjug/AP/SANA Foto: Tanjug/AP/SANA

Pre sukoba u Siriji Palmira je bila velika turistička destinacija poznata po drevnim iskopinama, ulicama sa lukovima i hramovima starim 2.000 godina. Islamska država je prošle godine zauzela Palmiru i tri meseca kasnije pogubila osamdeset dvogodišnjeg sirijskog direktora za antikvitete, a džihadisti su uništili neke od najlepših spomenika i koristili drevni amfiteatar za javna pogubljenja.

Foto: Tanjug/AP/SANA Foto: Tanjug/AP/SANA

Ostaci Trijumfalne kapije koji datiraju iz doba rimskog imperatora Severa u trećem veku sada su rasuti po zemlji, a samo dva stuba koja su ranije držala centralni luk još uvek stoje.

DŽIHADISTI ĆE PUCATI NA TURISTE: Prerušavaju se u prodavce sokova i majica, ubijaće NA OVIM MESTIMA

Eksperti su podeljeni da li se drevne iskopine mogu restaurirati.

Foto: Tanjug/AP/SANA Foto: Tanjug/AP/SANA

Sirijski šef za antikvitete Mamun Abdulakrim je rekao da se to može učiniti za pet godina i ponovio apel za prikupljanje sredstava.

Replika će biti izložena na Trafalgar skveru do četvrtka, posle čega će biti preneta u Njujork, a potom Dubaj i druge gradove.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA