VELIKI OBRT U TURSKOJ: Premijer podneo ostavku, kreće borba za VLAST!

- Odlučio sam to zarad jedinstvenosti (vladajuće partije), smena lidera je bolje rešenje. Neću voditi kongres (vladajuće partije) 22. maja! - izjavio je Davutoglu u obraćanju naciji

  • 3

Ahmet Davutoglu je danas podneo ostavku na mesto premijera Turske kao i na funkciju predsednika stranke, nakon konsultacija s vrhom svoje partije. Njegova odluka stupiće na snagu nakon vanrednog kongresa te partije zakazanog za 22. maj.

PREVIRANJA U TURSKOJ: Davutoglu zbog Erdogana razmišlja o ostavci, ovaj hoće da ga zameni svojim ZETOM

On je saopštio da neće tražiti novi mandat predsednika Partije pravde i razvoja, što znači da više neće biti ni premijer.

- Održaćemo kongres 22. maja - rekao je Davutoglu novinarima u Ankari, dodavši da misli da neće biti kandidat u "sadašnjim okolnostima".

Njegova odluka usledila je nakon višečasovnog razgovora s predsednikom Erdoganom.

- Odlučio sam to zarad jedinstvenosti (vladajuće partije), smena lidera je bolje rešenje. Neću voditi kongres (vladajuće partije) 22. maja! - izjavio je Davutoglu u obraćanju naciji.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Prema Statutu stranke, šef partije i predsednik vlade uvek je ista osoba, navodi AFP.

Francuska agencija javlja i da Davutoglu ni reč kritike nije uputio na račun predsedniak Redžepa Tajipa Erdogana.

- Niko nije čuo niti će čuti od mene nijednu reč protiv našeg predsednika - rekao je Davutoglu novinarima.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Turski mediji su preneli juče da Davutoglu razmišlja o ostavci zbog borbe za prevlast koju vodi s predsednikom Režepom Tajipom Erdoganom. List Hurijet piše da se premijer Davutoglu nedavno sukobio s Erdoganom oko planiranh promena ustava koje bi dovele do jačanja predsedničke funkcije. On je juče izjavio da će radije "pregaziti svoj ego" nego ugroziti interes svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), iz koje dolazi i predsednik Erdogan.

Turski dnevnik Džumhurijet piše da su kandidati za Davutogluovog naslednika aktuelni ministri saobraćaja i energetike, Binali Jildrim i Berat Albajrak, inače, Erdoganov zet. Davutoglu je funkcije premijera i predsednika stranke preuzeo u 2014., kad je Erdogan izabran za predsednika.

Inače, turski premijer Ahmet Davutoglu otkazao je posetu Banjauci, potvrđeno je za BHRT. On je trebalo da prisustvuje ceremoniji otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije i obrati se prisutnima. Tako da će tursku vladu na ovoj svečanosti predvoditi neko od aktuelnih ministara.

 

Očekuje se da će na vanrednoj stranačkoj konferenciji 22. maja biti izabran novi vođa partije, koji će Davutoglua zameniti i na funkciji premijera, te tako ova odluka ne stupa odmah na snagu.

(Telegraf.rs / Independent)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA