ALARMANTNO UPOZORENJE ZA SVE NAS: Svake 2 SEKUNDE gubimo zemlju veličine fudbalskog terena!

Ako ne možemo da osiguramo namirnice za buduće generacije, bićemo svedoci masovnih migracija - upozorio je turksi ministar poljoprivrede

  • 4

Turski ministar poljoprivrede Faruk Čelik upozorio je danas da se poljoprivredno zemljište smanjuje, umesto da se povećava, što ubuduće može izazvati masovne migracije.

SMAK SVETA TUTNJI KA NAMA, ALI TO NIJE ASTEROID: Mnogo je veće i STRAŠNIJE

Procene pokazuju da će do 2050. godine na svetu živeti 10 milijardi ljudi, što zahteva povećanje poljoprivredne proizvodnje za 60 odsto, ukazao je on na završnoj konferenciji FAO u Antaliji, javio je izveštač Tanjuga.

- Na svake dve sekunde gubimo poljoprivredno zemljište veličine fudbalskog terena. Ako ne možemo da osiguramo namirnice za buduće generacije, bićemo svedoci masovnih migracijaupozorio je Čelik.

Ciljevi održivog razvoja do 2030. godine su "važan kompas", da ne bismo doživali takvu tešku situaciju, dodao je on.

Čelik je kazao i da je neophodna zakonska regulativa, konsolidacija zemljišta, održivo korišćenje, očuvanje biodiverziteta, uz smanjeno bacanje hrane.

On je podvukao posebnu podržku malim farmerima, kao i značaj adekvatnog obrazovanja i ulogu privatnog sektora.

Čelik je naveo da klimatske promene čine problem složenijim, ističući da zemlje regiona imaju slične problemem te da i pronalaženje rešenja treba da bude zajedničko.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana

    6. maj 2016 | 13:56

    a zasto dozvoljavaju rauzmnozavanje onih koji ne mogu da se samiizdrzavaju. Svetu trebaju ljudi a ne zivotinje na dve noge besne kao zveri.

  • ATIMUS

    6. maj 2016 | 18:22

    U italiji gaje buraniju tikvice,buranije i td u saksijama ........u buducnosti gaice se povrce u specijalnim soliterima gde ce seljak imati svoj sprat ili vise spratova ce gi gaiti poljoprivredne proizvodi ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA