Hrvatsku decu kroz OBAVEZNU LITERATURU u školama uče ustaštvu i pozdravu "UVEK ZA DOM SPREMNI"

Stjepan Tomaš, rođen 1947. godine, kroz glavni lik širi predrasude o Srbima kao isključivu istinu o onome što se događalo devedesetih

  • 39

Lektira za šesti razred učenika u Hrvatskoj sadrži promovisanje ustaštva koje je prikazano ne samo kao nešto potpuno uobičajeno i prihvatljivo, nego i kao izraz hrvatskog patriotizma.

Hrvati su SRPSKO SELO 90-ih godina spalili do temelja, a sad su na njivi urezali USTAŠKI SIMBOL (VIDEO)

Kao primer, portal Index.hr navodi rečenicu iz romana Stjepana Tomaša pod nazivom "Moj tata spava s anđelima - Mali ratni dnevnik", gde stoji rečenica poput "Mi smo spremni, poglavniče".

TOMPSON DECI DRŽAO PREDAVANJE UZ ČAVOGLAVE: Pesma počela pozdravom "Za dom spremni"

- Sva je treperila od unutrašnjeg uzbuđenja kad je čula kako Bobo ili Jure viče: Mi smo spremni, poglavniče - navodi se u knjizi, koja predstavlja obavezno štivo za hrvatsku decu.

Knjiga je na popisu obavezne literature za šesti razred osnovne škole, uz "Priče iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić i dela Augusta Šenoe.

Zagrebački portal dodaje da to nije jedini sporan deo pomenute lektire, jer se i pesma o "ustaškim krvnicima" Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu, koji "zovu i kliču" poglavniku, spominje na nekoliko mesta u knjizi čije je prvo izdanje objavljeno 1992. godine, kao i ustaški pozdrav "Za dom spremni“.

Tomaš, rođen 1947. godine, kroz glavni lik širi predrasude o Srbima kao isključivu istinu o onome što se događalo devedesetih.

Knjiga na nekoliko mesta promoviše ustaški poklič "Za dom spremni", čak i kroz opise devojčice o tome kako su se dečaci iz razreda "busali u mala hrvatska prsa" pišući ustaške slogane u sastavu o svojoj izbegličkoj sudbini.

- Svi su dečaci na početku sastava napisali: CROATIA I ZA DOM SPREMNI! Na dnu sastava još većim slovima: UVEK ZA DOM SPREMNI!", stoji u knjizi.

Iz Indeksa navode da su Ministarstvu nauke, obrazovanja i sporta uputili pitanje prema kojim kriterijumima je knjiga s ovakvim sadržajem završila na spisku obavezne lektire.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    12. maj 2016 | 00:33

    Hrvati zive i dalje u 1941. Oni ne znaju da je proshlo 75 godina. Jadna li je ta nacija.

  • Nikolas

    12. maj 2016 | 00:39

    NASE KOMSIJE KRVATI SE PONASAJU U SKLADU EU- U MNOGIM DRZAVAMA EU NEONACISTI SU NA VLASTI -,DEMOKRATSKA,EVROPA JE OTISLA UDESNO -INTELIGENCIJA CUTI ZASTRASENA I NEMOJMO SE SRBI ZACUDITI KAD NAM ZA PREDSEDNIKA EU PARLAMENTA PREDSTAVE LICNOST SA BRCICIMA ALA HINKI!! RAT I BARUT SMRDI U VAZDUHU ISTO KAO PRED 2SVETSKI RAT!!!!

  • Boris

    12. maj 2016 | 00:28

    Pitam se pitam, da li je bilo kome od Srba ovo cudno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA