CELA FRANCUSKA GLEDA PROGNOZU: Vodostaj Sene u Parizu počeo da opada

Predviđa se da će vodostaj Sene porasti na čak 6,5 metara, a malo je verovatno da će se on smanjiti tokom vikenda, s obzirom da se očekuju nove padavine

  • 2

Vodostaj reke Sene u Parizu jutros je nešto opao po prvi put u poslednjih nedelju dana, nakon što je prethodnih dana Sena na više mesta probila branu, a vodostaj se približio svom 30-godišnjem maksimumu, javljaju francuski mediji.

DANAS SE OČEKUJE KATASTROFA U FRANCUSKOJ: Sena ide na 6 metara, Parizu prete neviđene poplave! (FOTO) (VIDEO)

Trenutno vodostaj iznosi 6,07 metara iznad uobičajenog nivoa, pokazuju podaci francuske Hidrometeorološke službe, a prenela je agencija AFP.

Francuzi u strahu: Pariz pod vodom nedelju dana pred početak EP!

Vodostaj je toliko iznosio i u petak naveče, nakon čega je porastao na 6,09 metara, što je izazvalo uvođenje vanrednih mera.

Zbog poplava su u Parizu zatvorene pojedine stanice pariskog metroa i neke od najvećih znamenitosti francuske prestonice, uključujući muzeje i parkove, javili su lokalni mediji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Muzeji Luvr i Orsej su zatvoreni za posetioce, a zaposleni su počeli da premeštaju umetnička dela sa nižih na više spratove kako bi izbegli oštećenja usled nadiranja vode, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Predviđa se da će vodostaj Sene porasti na čak 6,5 metara, a malo je verovatno da će se on smanjiti tokom vikenda, s obzirom da se očekuju nove padavine. Nakon što se Sena izlila na pariske ulice, iz predostrožnosti su zatvorene metro stanice Sen Mišel i Klini-La Sorbon.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Mostovi na Seni su takođe zatvoreni, a zabranjen je i saobraćaj svih brodova osim onih koji učestvuju u naporima spasavanja.

Osoblje zaposleno u muzeju "Luvr" je počelo da premešta 250.000 umetničkih dela iz podruma na više spratove, zbog rizika od poplava.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rekordan vodostaj Sene u Parizu je zabeležen 1910. godine i iznosio je 8,62 metra. Jake padavine izazvale su poplave od Francuske pa sve do Ukrajine, izazvavši ukupno 15 ljudskih žrtava.

U Francuskoj je u poplavama poginulo dvoje ljudi, na jugu Nemačke je život izgubilo deset ljudi, dve osobe su poginule u Rumuniji, a jedna u Belgiji. Pored toga, poplave su zahvatile i Austriju, Holandiju i Poljsku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA