3

ZAŠTO MAJKE UBIJAJU SVOJU DECU? Čedomorstvo kao izopačena samoodbrana ili čin lažnog milosrđa

- Majka dete može ubiti u činu "samoodbrane" ili iz "milosrđa", kada misli da dete spasava od okrutnog sveta. U tim slučajevima i sama izvrši samoubistvo - kaže psiholog Zoran Milivojević

U Srbiji se u proteklom periodu dogodilo nekoliko slučajeva čedomorstva. Jedan od poslednjih stravičnih zločina zabeležen je u Zemunu kada je dvadesetšestogodišnja majka S. J. nožem izbola bebu staru 20 dana.

Po mišljenju psihologa Zorana Milivojevića, potpuno iracionalni čin kao što je ubijanje sopstvenog deteta može imati unutrašnju logiku, gde majka ubistvo čini u nekoj vrsti izvitoperene samoodbrane.

- Majka ima zabludu da bira između svog i detetovog života, razmišlja − ili ono ili ja − zaključuje da ne može više, da joj je dete na neki način "upropastilo" život. Postoje različiti razlozi za čedomorstvo, a u svakom od njih je majka ta koja u okviru neke poremećene logike smatra da je ubistvo deteta rešenje za neki problem. Nekada su majke ubijale prekobrojnu decu, decu "pogrešnog" pola, bolesnu decu ili decu koja su bila rezultat neverstva - kaže Milivojević.

U sudskoj psihijatriji se razlikuje da li je ubistvo počinjeno u afektu, "na mah" ili je čin smišljen, pri bistroj svesti. U nekim situacijama dešava se da majka ubija dete iz neke vrste milosrđa, budući da sama svet doživljava kao okrutno mesto, tako da "spasava" decu od muka i patnji za koje veruje da će ih pratiti u životu.

- Za ovakva ubistva dece je tipično da i majka izvrši samoubistvo - naglašava Milivojević, i dodaje da su ipak razlozi za takav zločin u većini slučajeva sebični i takvim majkama treba poručiti da samo treba da se odreknu deteta, a time će i usrećiti one koji su zainteresovani za usvajanje.

Foto: sxc.hu

Foto: sxc.hu

VISOKI KRITERIJUMI KOJE MAJKA ŽELI DA ZADOVOLJI MOGU VODITI U DEPRESIJU

Kod postporođajne depresije žena koja je rodila dete sebe doživljava kao poptuno nespremnu za ulogu majke i poseduje ambivalentan stav prema detetu. Tome doprinosi ideja o "savršenoj majci", koja zaboravlja ne sve druge uloge i potpuno se posvećuje detetu ili deci.

Žena koja ima ovakve kriterijume, a pritom nije sprema na odricanje koje donosi materinstvo, dete ne doživljava kao sina ili ćerku, već kao mlađeg brata ili sestru, koji je opterećuju i ne dozvoljavaju da živi svoj život.

Milivojević objašnjava da u slučajevima kada se sumnja na postporođajnu depresiju nije moguće izvesti prisilnu hospitalizaciju.

- Prisilna hospitalizacija moguća je samo ako neko jasno i direktno ugrožava sebe ili druge. To što je neko mentalno poremećen nije dovoljan razlog za prisilnu hospitalizaciju. I zato ljudi ne treba da upadaju u paranoju po ovom pitanju, jer mogu da zamislim epidemiju da svekvrve prijavljuju svoje snaje kao psihički nestabilne - kaže Milivojević, i naglašava da je ključno da žena razgovara s nekim o svojim osećanjima.

Postporođajna depresija se leči, a terapija je uspela kada žena prihvati ulogu majke i dete. A da bi se to desilo mora da shvati da je sposobna da bude majka, da žrtvovanje koje je tipično za starije generacije nije potrebno. Međutim, stav o ulozi majke može da se zadrži i u nekim situacijama izrazi kao maltretiranje deteta, kako psihičko tako i fizičko.

Zoran Milivojević

Na pitanje o tome da li su psihološki nestabilne osobe sklonije postporođajnoj depresiji, Milivojević odgovara da je to bio slučaj u poslednjih nekoliko kada se desi zločin čedomorstva.

Ekstremni postupci dolaze onda kada majka zaključi "ne može više". Mislim da je i to razlog što je jedna od majki koje su nedavno ubile dete, nakon zločina otišla da legne, "da se odmori".

(Lj. Vučetić)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: cedomorstvo postporodajana-depresija zoran-milivojevic
Najnoviji komentari
 • A
  anti antifa

  Metak u čelo

 • D
  Desko

  Dali ste im svo pravo... Sad kukate jer su ubice

 • L
  Lud Zbujen

  Bolest

Bez bundevare, slanine i čvaraka dan u Banatu ne sme da počne: Dobro došli na banatski fruštuk!

Juče sam se udala u Čačku: Kad su pitali šta bih za poklon, rekla sam kovertu, a kad su gosti stigli, došlo mi je da ih OBESIM!

USKORO KREĆE GREJNA SEZONA: Ali dolazi do jedne velike promene, evo o čemu je reč!

Drama zbog sahrane u Novom Pazaru: Crkva joj ne da spomenik bez krsta na očevom grobu, a otac uopšte nije bio vernik!

Novosađanka odlučila da napusti grad i žurke: S porodicom je prešla na selo, a sad otkriva pravu istinu o životu van asfalta! (VIDEO)

Danas oblačno, ali kiša će padati samo u nekim krajevima Srbije: Jesen je već tu, vreme ostaje isto do ovog dana

VENČANJE U KUĆI MARJANOVIĆA U BORČI: Oženio se Zoranov brat

Kraljica "Dana ludaje", najteža bundeva od 288 kg: Pobednik Blaže Jelić otkrio kako se gaji šampionka i gde će potrošiti nagradu (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 24. septembar 2017. godine

DA LI SRBI UOPŠTE VOLE ŽIVOTINJE? U prevozu im smetaju, ne postoji groblje za njih, a kad im dosade, izbace ih na ulicu!

Uskoro kreće blokada svih gradova u Srbiji, najavljuje MUP! Evo zbog čega će se to desiti

Obrali kukuruz, pa u prikolici zaigrali kolce: Nema tog posla koji će umoriti srpskog (ve)seljaka, a da ne zaigra kad ga dovrši! (VIDEO)

Sklavko je sa ženom živeo u Užicu pre 700 godina, ali samo će jedno od njih dobiti spomenik!

Aleksandrijski patrijarh Teodor II stigao u Beograd (FOTO)

U ritmu jeseni: Danas se smenjuju oblaci i kiša

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 23. septembar 2017. godine

”Dani ludaje” nezamislivi bez “Kinderbala”: Više od 500 kostimiranih mališana prodefilovalo gradom (FOTO)

TV PRESEK U 17: Srbija ima veliku podršku Amerike; Bundestag "pod lupom" zbog izbeglica; 350.000 zaposlenih na minimalcu (VIDEO)

NA OVOJ FOTOGRAFIJI VREBA SMRT: Dobro pogledajte jedan detalj i shvatićete zašto narod gine na prugama! (FOTO)

KONAČNO POMOĆ OVIM RODITELJIMA: Uskoro se očekuje usvajanje Nacrta zakona o nestalim bebama

PRVI VINSKI MARATON SRBIJE: Trčanje kroz vinograde, degustacije vina i koncerti

TV PRESEK U 14: Čist račun, duga ljubav - Britanija vraća novac EU; "Planulo" 30.000 za fudbalski meč (VIDEO)

Ceca živi u stanu sa sinom i čak 50 mačaka: Izviru iz svih ćoškova i fioka, komšije se danima žale na smrad

ISTRAŽIVAČI NA PRVI OGLED: Osam veličanstvenih istraživača za 8. Noć istraživača u Srbiji (FOTO)

Dejan je duboko udahnuo i iskočio iz aviona: Lepote koje je gledao mogla je da zabeleži samo GoPro kamera (VIDEO)

Novi Sad ugostio rektore vodećih univerziteta Kine, centralne i istočne Evrope (FOTO)

Ko u Kraljevu suši veš na terasi plaća paprenu kaznu. Ne sme ni klima da curi - bolje odmah proverite svoju!

Kakvo nas vreme očekuje za vikend: Prognoza za veće gradove Srbije, iz sata u sat (FOTO)

Ove stvari svaki brucoš mora da zna, a nauči ih tek kad prođu studentski dani

Nema povređenih Srba u zemljotresu u Meksiku