Završen Festival zabavne muzike “Cvrkuti sa Ibra - 2016” (FOTO)

Apsolutna zvezda u kategoriji “Tini” ovogodišnjih Cvrkuta sa Ibra Teodora Simić (12), nije očekivala uopšte nagradu, ali voli da peva i voli ovaj festival

  • 0

Festival zabavne muzike “Cvrkuti sa Ibra  - 2016”, jedini ove vrste u našoj zemlji, okupio je talentovane mališane severno i južno od Ibra, koji su na sceni Doma kulture u Zvečanu dve večeri za redom izveli pravi spektakl.

"Srpska lajka" u Narodnom pozorištu: Premijera komedije o ljudskim iluzijama i manama

Festival je takmičarskog karaktera u dve kategorije uzrasta osnovaca; “Mini”  od 1. do 4. razreda i “Tini” od 5. do 8. Razreda. Ove godine u obe kategorije premijerno je izvedeno je 29 kompozicija, pisanih i komponovanih za festival, tradicionalno u pratnji dečijeg hora muzičke škole “Miodrag Vasiljević” iz Kosovske  Mitrovice, pod dirigentskom palicom maesta Petra Rakića i lokalne  plesne grupe “Street dance”.

Prve večeri festivala nastupilo je 15 izvođača u kategoriji “Mini”, odlukom žirija prvo mesto osvojio je Danilo Spirić iz Kosovske Mitrovice pesmom “Jedinica”, drugo mesto odlukom žirija pripalo je Novaku Đorđeviću koji je izveo pesmu “Milice”, kome  je glasovima publike dodeljena nagrada i za najboljeg  interpretatora u “Mini” kategoriji. Trće mesto je odlukom žirija dodeljeno duetu Strahinja Gvozdić i Anastasija Popović, koji su izveli pesmu “Mi smo srećna porodica“.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nagrada za najbolju muziku dodeljena je Blagoju Radojeviću, za kompoziciju „Eh, te bebe“, najbolji tekst  “Breza i hrast” napisala je Vesna Martić , dok je nagrada za najbolji aranžman pripala Petru Rakiću, za pesmu “Seka žirafa slavi rođendan”.

Pobednik u “Mini” kategoriji, Danilo Spirić (10) iako ima velike planove za budućnost, da gradi zgrade i mostove “misli da će biti arhitekta” kaže da mu je “pevanje u srcu”.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

-Bilo je treme, kada sam izašao na binu, ali su bata, mama i tata bili tu i ja sam uspeo da uspešno otpevam pesmu do kraja – rekao je Danilo.

Druge i završne večeri festivala u kategoriji “Tini” izvedeno je 15 kompozicija. Žiri i publika su bili usaglašeni, prvo mesto i festivalsku nagradu za najboljeg izvođača glasovima publike osvojila je Teodora Simić  pesmom “Igra”, odlukom žirija drugo mesto osvojila je Mariaj Nikolić koja je izvela kompoziciju pod nazivom “Tini” pesma, a treće mesto osvojio je duet; Mina Jakšić i Lucija Živanović, pesmom “Naša igra”.

Apsolutna zvezda u kategoriji “Tini” ovogodišnjih Cvrkuta sa Ibra Teodora Simić (12), nije očekivala uopšte nagradu, ali voli da peva i voli ovaj festival.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

-Konkurencija je bila velika, presrećna sam što sam osvojila dve nagrade, učestvovaću na ovom festival i dalje, sve dok ne odrastem – rekla je Teodora.

Specijalnu nagradu publika je dolelila sekstetu iz Orahovca za pesmu “Šmekeri”.

Nagrada za najbolji tekst dodeljena je Dejanu Pavićeviću za pesmu „San letnje noći“, a nagrade za najbolju muziku i aranžaman Aleksandar Popović za pesmu „Moj čarobni san“.

Producent festivala, Petar Rakić je prezadovoljan organizacijom i muzičkim kvalitetom festivala.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

-Svake godine stasavaju talenti i to to se na Festivalu čuje. Nisu svi osvojili nagrade, pobedila je muzika jer je svako dete koje izađe pred publiku pobednik – rekao je Rakić.

Dečiji festival zabavne muzike “Cvrkuti sa Ibra” organizuje Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge – sekcija za amaterizam , pod pokroviteljstvom Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica.

Predsednik Privremenog organa Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić  je rekao da je ponosan na ovaj festival, koji čini radost svim uzrastima od 7-77.

Opština Kosovska Mitrovica se trudi da nam deca pored svih nedaća, odrastaju u zdravom okruženju, ovim festivalom se jača i pozitivan takmičarski duh, a ujedno je i prilika da se sve generacije druže – rekao je Spirić.

Dečiji muzički festival  “Cvrkuti sa Ibra” prvi put je održan 2005.god. pokretači ovog festivala po uzoru na italijanski dečiji festival “Zlatni cekin” bili su najpoznatiji mitrovički muzičar, gitarista i kompozitor, i jedan od najpoznatijih kosmetskih muzičkih autora Petar Rakić, sa pokojnim Blagojem Stevićem i Živkom Milićem iz tadašnjeg saveza amatera koji je organizovao prvi festival.

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA