STIŽU NAM EKSTREMNE TEMPERATURE: Narandžasti meteoalarm u Srbiji, evo kad nam dolazi MALO OSVEŽENJE

Ekstremno visoke temperature smatraju se opasnim vremenskim pojavama. Građani bi trebalo da budu obazrivi, svesni rizika i da prate savete nadležnih

  • 10

Prema prognozi vremena za narednih sedam dana, za vikend se može očekivati pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Zbog ekstremno visokih temperatura važiće narandžasti meteo-alarm.

DANAS SPARNO I TOPLO: Temperatura do 36 stepeni Celzijusa

Ovo je veoma opasna vremenska situacija, naročito kada traje nekoliko uzastopnih dana. Ugroženi su hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje. Veoma su povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih ili drugih požara.

VRAĆA SE TOPLO LETO: Danas sunčano, temperatura do 35 stepeni

U ponedeljak i utorak vreme će biti promenljivo sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a temperatura će biti u manjem padu. Od srede pretežno sunčano.

Po podne i uveče u brdsko-planinskim predelima, uz lokalni razvoj oblačnosti, ređa pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. U Banatu, Podunavlju i Pomoravlju duvaće umeren i jak jugoistocni vetar (topla košava), na jugu Banata povremeno sa olujnim udarima.

Beogradska Hitna pomoć je u toku noći imala 121 intervenciju, a noć je bila teška za hipertoničare, rečeno je u Hitnoj pomoći.

Od 121 intervencije 23 ih je bilo na javnom mestu, dogodila se jedna saobraćajna nesreća, a Hitnoj pomoći su se najviše za intervencije javljali srčani bolesnici sa bolom u grudima.

Printskrin: meteoalarm.rs Printskrin: meteoalarm.rs

- Teška noć je bila kod hroničnih bolesnika - rekla je portparolka Hitne pomoći Nada Macura.

Za Beograd se predviđa pretežno sunčano, sparno i veoma toplo, sa umerenim i povremeno jakim jugoistočnim vetrom. Jutarnja temperatura 23 stepena C, a najavljena dnevna oko 35 stepena C.

Kako se petkom po pravilu očekuje pojačan intenzitet saobraćaja, savetujemo vozačima da imaju više strpljenja i tolerancije ukoliko naiđu na nepredviđene gužve ili zastoje. Više opreza je, takođe, potrebno i na deonicama na kojima je usled radova došlo do izmene u režimu odvijanja saobraćaja, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Uprave saobraćajne Policije RS, prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirano je 89 saobraćajnih nezgoda, u kojima je 51 osoba povređena, a 1 osoba je smrtno stradala. U Beogradu, zabeleženo je 53 saobraćajnih nezgoda, u kojima je 25 osoba povređeno.

Kako se navodi, to znači da se ekstremno visoke temperature smatraju opasnim vremenskim pojavama. Građani bi trebalo da budu obazrivi, svesni rizika i da prate savete nadležnih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA