TADA JE 12 BEBA UMRLO U BANJALUCI: Počelo obeležavanje 24 godine od "proboja koridora"

U ovoj operaciji poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika MUP-a Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je 1.129 ranjeno

  • 20

Služenjem Svete arhijerejske liturgije u Manastiru Svetog velikomučenika cara Lazara danas je na Dugoj Njivi kod Modriče počelo obeležavanje 24 godine od završetka vojne akcije "Koridor", kojom je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

NEZVANIČNA HIMNA REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE: Danas zaboravljena, nekad se rado pevala (VIDEO)

Svetu arhijerejsku liturgiju služi umirovljeni vladika srednjoevropski Konstantin, uz sasluženje sveštenika Eparhije zvorničko-tuzlanske. Liturgiji prisustvuje izaslanik predsednika Republike Srpske Siniša Karan.

21. GODIŠNJICA "BLJESKA": Na današnji dan počela je agresija hrvatskih snaga na Zapadnu Slavoniju

U 11.00 časova biće služen parastos, nakon čega je predviđeno polaganje cveća na spomen-obeležje za 413 poginulih boraca Vojske i Policije Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. Obraćanje zvaničnika planirano je u 12.00 časova, a u 12.30 časova biće održan kulturno-umetnički program.

Obeležavanju bi trebalo da prisustvuju ministar rada i boračko invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Reublike Srpske Petar Đokić.

U ovoj operaciji poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika MUP-a Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je 1.129 ranjeno.

Odluka o proboju koridora donesena je 18. juna 1992. godine da bi se odblokirao zapadni deo Republike Srpske, gđe je u okruženju bilo oko milion i po stanovnika. Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

(Telegraf.rs/Izvor:nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    26. jun 2016 | 14:29

    Koridor je poceo da se pravi od prvog dana rata kada su arkanovci upali u Bijeljinu I izvrsili stravicne zlocine. Kasnije je iz oblasti posavine proterano oko 100000 ljudi sa svojih ognjista. Tragedija sa bebama je dosla posle.

  • Wien

    26. jun 2016 | 13:31

    Andjeli na nebu.....

  • Orthodox boys Lj.

    26. jun 2016 | 13:24

    Citao sam komentare ovih dana brace iz srbije, ajde iskomentarisite ovo prodane duse,demokrate,evropljani i dusmani... HILJADE ZIVOTA DATO JE ZA TEBE I ZIVELA NAM VECNO PONOSU I DIKO MOJA SRPSKA REPUBLIKO!!! neka je vecna slava i pocitak ovim bebama i svim koje su zivote ostavili za nasu svetu zemlju,hvala braci i herojima i patriotama iz majke Srbije sto su nam se borili rame uz rame i branili svetinju nasu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA