LUDILO NA TRŽIŠTU: Evo da li je sada pametno kupovati ili prodavati ZLATO!

- Direktan uticaj na zlato koje je postalo najtraženija roba na finansijskom tržištu ogleda se u: najvišoj ceni u poslednje tri godine, od proleća 2013. godine, u rastu vrednosti od 7 odsto samo u jednom danu i rastu cene od 22 odsto od početka 2016. godine - objašnjava Ljuba Jakić

  • 2

Poslednjih dana desio nam se BREXIT. Već prvi dan nakon Brexita pale su cene funte sterlinga, evra i dolara, ali je zato cena zlata premašila 1.300 američkih dolara za uncu! Sa prinosima od obveznica koji padaju, sa berzama pod pritiskom, sa američkim Saveznim komitetom za otvoreno tržište (FOMC) koji će skoro izvesno biti na čekanju, za sada se nastavlja preraspodela fondova u zlato, a to bi potencijalno moglo da ga odvede do najviših vrednosti iz 2014. godine, od 1.400 dolara za uncu, smatra direktor sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama u Sakso Banci, Ole Hansen.

Mnogi su, nakon ovakvih prognoza, u dilemi da li da sad iskoriste rast cene i zarade na tome ili da još kupuju i nadaju se daljem rastu ove sirovine.

Direktor prodavnice zlata i plemenitih metala Insignitus Gold Ljuba Jakić veruje da je cenovni šok nakon izlaska Velike Britanije iz EU samo prvi korak u daljoj trajnoj destabilizaciji svetskog monetarnog sistema za koji postoji mogućnost i da se raspadne.

- Direktan uticaj na zlato koje je postalo najtraženija roba na finansijskom tržištu ogleda se u: najvišoj ceni u poslednje tri godine, od proleća 2013. godine, u rastu vrednosti od 7  odsto samo u jednom danu i rastu cene od 22 odsto od početka 2016. godine - objašnjava Jakić.

Printskrin/Youtube/GOLDprofessionell Serbia Printskrin/Youtube/GOLDprofessionell Serbia

To, kako kaže, ne znači da zlato ne treba kupovati zato što je porasla njegova vrednost, naprotiv, on upravo to i savetuje jer će, kako pretpostavlja, cena najsvetlijeg metala "eksplodirati".

- Smatramo da je fizičko zlato (fine gold 999,9) jedina investicija na kojoj nikada nećete izgubiti i zato ga treba kupovati stalno, ukoliko se uzima kao način dugoročne zaštite od obezvređivanja novca (bilo koje valute) zbog stalnog štampanja. Trenutno je vrednost novčane mase oko osam puta veća od vrednosti sveukupnog zlata u opticaju, što je jako daleko od "Zlatnog standarda". Ne savetujemo ga sredstvo kratkoročnih špekulativnih transakcija - kaže Jakić.

On je naveo primer "Ford" auta koji se pre 100 godina kupovao za 370 dolara, a danas za 26.000 dolara. U zlatu je i tada i danas koštao 18,5 unci (oko 1/2 Kg zlata).

FX lider FX lider

Sve nesigurnosti i procesi koji vode povećanju neizvesnosti, kako tvrdi Senior ekspert u FXLider-u Nikola Bulajić, povoljno utiču na cenu zlata.

- Videli smo zahtev, odnosno odluku stanovnika Velike Britanije da napuste Evropsku Uniju što je nezabeležen slučaj. U tim okolnostima, investitori traže takozvana sigurna utočišta, a zlato je svakako jedno od njih. Odmah nakon objave rezultata referenduma, cena zlata je skočila čak 100 dolara po unci. Međutim, smirivanje tenzija i definisanje jasnog puta izlaska Velike Britanije iz Unije, uticalo je i na smanjenje cene zlata, i u buduće njenu cenu treba posmatrati najviše kroz događaje koji povećavaju ili smanjuju neizvesnost i nesigurnost - zaključuje Bulajić.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasson Born

    28. jun 2016 | 17:49

    Sta se cudite,zlato je valuta buducnosti!!!!Tek cete to da ustanovite!!!

  • San

    28. jun 2016 | 18:45

    Pa pitanje je ima li uopste toliko zlata pa i to je sve virtuelno." Berze sigurna utocista"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA