ČESI POTPUNO "IZAŠLI IZ ORMARA": Ukinuta zabrana gej parovima za usvajanje dece

Česi su u načelu vrlo tolerantni prema seksualnim manjinama i stabilno oko 68 odsto nacije ne vidi nikakav problem u istopolnim brakovima, koji ipak nisu potpuno u rangu bračne zajednice muškarca i žene, ali svega 17 odsto Čeha bi po raznim anketama prihvatilo da LGBT parovima da pravo da usvajaju decu

  • 2

Ustavni sud Češke ukinuo je odredbu Zakona o registrovanom partnerstvu koja je istopolnim bračnim partnerima u Češkoj zabranjivala da usvajaju decu.

Ušao je u avion bez karte i pasoša, ali je sa sobom poneo nešto čime je hteo da IZAZOVE HAVARIJU!

- Odredba je u suprotnosti s ljudskim pravom na dostojanstvo. Isključuje iz određenog prava jednu grupu ljudi samo zato što su sklopili registrovano partnerstvo. Pretvara ih tako u osobe niže vrste, bez razloga ih žigoše da su manje vredni, radikalno drugačiji od ostalih i nesposobni da se pobrinu za decu - obrazložio je sudija Vojteh Šimiček.

PIJANI BOSANAC GRIZAO GOSTE U RESTORANU: Gađao ljude pepeljerama i demolirao sve!

Ustavni sud bavio se pitanjem usvajanja dece u istopolnim brakovima na zahtev Gradskog suda u Pragu zbog Čeha koji je tužio jednu prašku opštinu zato što ga je s liste čekanja za usvajanje deteta na kojoj je kao bio bez problema kao gej pojedinac, izbacila kada je sklopio istopolni brak, pošto češki zakon o istopolnim brakovima ne predviđa mogućnost usvajanja dece, čak ni deteta sa kojim u to registrovano partnerstvo ulazi istopolni partner.

POZNATI MILIJARDER GUBI NOVAC ZBOG BREGZITA: Kompanija "Virdžin" izgubila trećinu svoje vrednosti (VIDEO)

- Ta odredba je besmislena. Kao pojedinac, gej i lezbijka mogli ste da usvojite dete a kada ste stupili u istopolni brak i pokazali tako želju da živite u trajnoj, stabilnoj vezi, država vam odjednom usvajanje zabrani - rekao je LBGT aktivista Jan Kozubik.

Česi su u načelu vrlo tolerantni prema seksualnim manjinama i stabilno oko 68 odsto nacije ne vidi nikakav problem u istopolnim brakovima, koji ipak nisu potpuno u rangu bračne zajednice muškarca i žene, ali svega 17 odsto Čeha bi po raznim anketama prihvatilo da LGBT parovima da pravo da usvajaju decu.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA