≫ 

BOLEST KVRGAVIH KRAVA POD KONTROLOM? Ubijeno 465 grla stoke u Srbiji! (FOTO)

- Najkritičnije je u Pčinjskom okrugu, ali je samo po jedno zaraženo grlo u Zaječarskom i Borskom okrugu - rekao je profesor Glamočić

  • 0

- Bolest "kvrgave kože krava" (nodularni dermatitis) stavljena je pod kontrolu, mada se sa virusnim bolestima nikad ne zna - rekao je savetnik predsednika Vlade profesor Dragan Glamočić. Bolest se, kako kaže, pojavila u 12 opština, odnosno četiri okruga.

Prema najnovijim podacima, od noćas, 532 grla u Srbiji su zaražena, 465 je ubijeno i 67 je sumnjivo. Preko 50 odsto ih je zaraženo u Bosilegradu, potom sledi Bujanovac, a zabeležen je i novi slučaj u Preševu.

NOVI SAD POMAŽE PČINJSKOM OKRUGU: Uključili se u borbu protiv opasne bolesti goveda

- Najkritičnije je u Pčinjskom okrugu, ali je samo po jedno zaraženo grlo u Zaječarskom i Borskom okrugu. Rasporedili smo 400.000 doza vakcina po terenu, ali je danas otvorena javna nabavka za još do 600.000 vakcina, pa ih možemo očekivati za 10 do 15 dana. Biće kritično još narednih mesec dana - upozorio je na današnjoj sednici grupacija i nadležnih institucija povodom aktuelnih dešavanja na tržištu životinja Glamočić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Glamočić je rekao i da se šteta poljoprivrednicima redovno isplaćuje i naglasio da je ovo šansa da tokom vakcinacije sva grla uđu u legalne tokove.

BOSNA ZABRANILA UVOZ GOVEDA IZ SRBIJE jer hara opasna bolest koja ubija životinje

Novi vd direktor Uprave za veterinu Nenad Petrović rekao je da su u Bosilegradu i Bujanovcu uradili kompletnu vakcinaciju i pregledali sve životinje, ali i da Srbija sad ima problem sa izvozom životinja i mesa.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Zemlje Evropske unije ne prave problem, ali nam susedne države izdaju selektivne dozvole za izvoz. Primera radi, Crna Gora nam dozvoljava da izvozimo samo žive životinje, dok nam je BiH uvela totalnu zabranu izvoza. Pokušaćemo da u direktnim kontaktima to ispravimo - uverava Petrović.

SMRTONOSNA BOLEST STIŽE U SRBIJU: Ljudi, pažnja, PRENOSE JE PSI!

- U svakoj od zemalja u okruženju ubijeno je od pet do šest hiljada grla - dodao je profesor.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Evropa je za zaražena područja obezbedila 50.000 doza vakcine, kako tvrdi načelnik odeljenja Uprave za veterinu Budimir Plavšić.

- Vakcinacija mora da bude minimum 90 odsto sprovedena po imanju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Bolest, kako objašnjava profesor Glamočić, dolazi iz Afrike, Grče, Bugarske i Makedonije i prenosi se vetrom, prevozom i izmetom preko buva i drugih insekata.

Postoje mere kojih se moraju pridržavati vlasnici životinja ukoliko žele da zaustave širenje bolesti krvgavih krava. U Upravi za veterinu preporučuju: redovno čišćenje štala i uredno iznošenje đubriva, što manje mešanje sa drugim životinjama i izbegavanje izvođenja životinja na pašu u periodu najveće aktivnosti insekata, a to je uveče ili, eventualno nanošenje određenih zaštitnih premaza kako insekti ne bi napadali životinju.

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA